Biljka, kineski dolar, listovi, saksija
Shutterstock, ilustracija
Biljke stan soba prostorija enterijer fotelja kutak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sobne biljke ne samo da prečišćavaju vazduh i pomažu da prostor liči na pravi dom, već pomažu i kod depresije i anksioznosti.

PROČITAJTE I:

 

* Sobne biljke nisu samo dekorativne, one pomažu u lečenju mnogih bolesti.

* Lekari prepisuju biljke za lečenje depresije.

* Boravak među biljakama poboljšava raspoloženje.

Šta biste rekli kada bi vam lekar umesto leka za depresiju i anksioznost prepisao sobne biljke? Upravo to počeli su da rade lekari u Mančesteru – propisuju sobne biljke kao pomoć kod anksioznosti, depresije i usamljenosti.

Biljke

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ideja je da pacijenti uzmu začinsko bilje, povrće u saksiji ili cveće, brinu o njemu, a zatim ga vrate kako bi bilo zasađeno u zajedničku baštu. Na ovaj način pacijenti imaju šansu da se i nakon toga pridruže održavanju biljaka i zajedničkim društvenim aktivnostima.

Ova ideja zasnovana je činjenici da boravak među zelenilom poboljšava raspoloženje, ali pošto su i lekari svesni da u urbanim sredinama nemaju svi u blizini zelenilo, pacijentima propisuju sobne biljke.

PREPORUČUJEMO:

 

-Imati nešto o čemu ćete da brinete je sjajno, posebno za one koji nemaju baštu i ne mogu da imaju kućne ljubimce. Biljka postaje razlog zbog kojeg se oni vraćaju i uključuju u aktivnosti u našoj bašti i sklapaju nova prijateljstva- kaže Augusta Vord iz bolnice u Mančesteru.

 

-Video sam kako se naši pacijenti opuštaju u bašti, a to ih onda motiviše i da se uključe u druge aktivnosti poput sakupljanja smeća, što je korisno celoj zajednici- kaže dr Filipa Džejms.

-Mnogo je dokaza da boravak od oko dva sata nedeljno u prirodi, među zelenilom, poboljšava raspoloženje, ima dobre efekte na fizičko, mentalno i emocionalno stanje- ističe dr Rut Bromli.

Nikako nemojte držati hranu u kutiji za sladoled, opasno je po zdravlje a evo i zašto!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 19.08.2019. 10:40 - 19.08.2019. 12:00 Greška... Srce vas zaboli na samu pomisao da ona velika, praktična ambalaža od sladoleda završi u kanti jer je zgodna za odlaganje hrane u frižider ili zamrzivač? Saznajte zašto to ne bi trebalo da radite.

 

BONUS VIDEO:

Beograđani su nam otkrili kakav tip žene žele, ne zanima ih domaćica!