Deformitet kičme kod dece
Shutterstock
Deformitet kičme kod dece

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dobro birajte materijal

Školska torba ili ranac treba da bude od čvrstog materijala, bez oštrih ivica, ali sa čvrstim dnom, koji se neće ugibati pod opterećenjem. Leđni deo treba da je dobro obložen.

Bitna je i težina

Torba bi, kad je prazna, trebalo da teži oko jednog kilograma. Roditelji imaju problem jer većina proizvođača rančeva ugrađuje anatomsku potporu za leđa, koja je sama po sebi teška. Težina torbe sa knjigama, sveskama i celokupnom potrebnom opremom ne bi trebalo da prelazi 10 do 15 odsto telesne težine deteta. Teže stvari trebalo bi da se stavljaju na dno, a ravne na stranu uz leđa.

Birajte pravu veličinu

Školska torba treba da prati konstituciju i proporcije deteta. Ne sme da bude šira od tela kako bi dete moglo slobodno da pokreće ruke, a ne sme biti ni iz nad nivoa ramena i ispod nivoa struka, jer će visiti, udaraće o butine i težinom vući trup unazad, čime se krivi kičma.

Kaiševi da idu preko oba ramena

Preporuka je da se torbe nose s kaiševima na oba ramena, čime je opterećenje ramena simetrično, a težina ravnomerno raspoređena preko leđa. Naravno, kaiševi treba da budu široki i mekani da ne bi opterećivali.

Torbe na točkiće

One su mnogo teže zbog metalne konstrukcije. Lakše je vući teret nego ga nositi, ali nisu idealne. S obzirom na to da dete vuče torbu jednom rukom, može doći do deformiteta kičmenog stuba.

Bitna je i fizička aktivnost

Samim izborom torbe ne završava se briga o pravilnom razvoju deteta, koje zahteva i fizičku aktivnost. Osim toga što povećava mišićnu snagu i elastičnost, utiče i na prevenciju gojaznosti, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Svetska zdravstvena organizacija kaže de je minimum fizičke aktivnosti u dečjem uzrastu više od jednog sata dnevno.