sladić
pixbay
sladić

pixbay

Foto: pixbay

Jedna od biljaka sa izraženim efektom na endokrini sistem. Takođe, ublažava bol u mišićima i zglobovima, a pomaže i kod problema sa aknama i menopauzom. Spada u najefikasniju biljku koja ublažava nervozu.

SLADIĆ - koren šećera, koren sladića

Ova biljka sadrži nekoliko jedinjenja efikasnih u lečenju čira na želucu, ali ima i druga lekovita svojstva. Na primer, sprečava gubitak kose (ako se doda redovnom šamponu), ima snažno antidepresivno dejstvo i umiruje sluznicu respiratornog sistema, pa se koristi u lečenju kašlja i astme. Pored toga, jača imunitet, sprečava alergije, štiti od bolesti srca, uništava bakterije, viruse i gljivice i smanjuje simptome menopauze.

Ublažava bolove u mišićima i zglobovima i pomaže kod akni. Sladić je jedna od biljaka sa izraženim dejstvom na endokrini sistem. Glikozidi ove biljke imaju strukturu sličnu prirodnim steroidima u telu, zbog čega se sladić vekovima koristi za pomoć nadbubrežnoj žlezdi u periodima prekomernog stresa. Sladić sadrži glicirizinsku kiselinu koja podstiče lučenje hormona iz nadbubrežne žlezde i tako pomaže u održavanju normalne funkcije.

Ublažavanje stresa

Pored toga, stimulišući aktivnost kortizola, glicirizin pomaže u podizanju nivoa energije, ublažavanju stresa i smanjenju simptoma kod bolesti osetljivih na nivo kortizola, poput sindroma hroničnog umora ili fibromialgije. Ublažava nervozu i depresiju.

Za žene su važni fitoestrogeni iz korena sladića koji imaju blagi estrogeni efekat i pomažu u ublažavanju simptoma PMS-a, kao što su nadimanje, razdražljivost i napetost i bol u dojkama. Pored toga, fitoestrogeni iz korena sladića mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze tako što će donekle nadoknaditi prirodni pad nivoa estrogena u telu koji se javlja u menopauzi. Dodatna prednost je ta što ista supstanca blokira mnogo jače efekte hemijskih estrogena iz okoline, pa čak i delovanje sopstvenih estrogena ako su prejaki.

PAZITE SA KOLIČINOM!

Prekomerna konzumacija sladića može izazvati glavobolju, oticanje lica i zglobova i zadržavanje tečnosti u tkivima. Ne preporučuje se uzimanje u slučaju oštećenja bubrega, gojaznosti i hipertenzije, a dokazane su i interakcije sa nekim lekovima kao što su diuretici i laksativi (jer mogu potencirati gubitak kalijuma) i lekovima kortizona.

PROČITAJTE JOŠ: