Stres, nervoza, posao, ljutnja, bes,
Shutterstock, ilustracija
Stres, nervoza, posao, ljutnja, bes,

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Naučnici su izlagali studente sa Univerziteta u Notingemu ogromnom stresu i uz pomoć termičke kamere ustanovili da stres uzrokuje hladan nos (i lice).

DA LI VAM JE ČESTO NOS HLADAN?

 

Krv teče sa lica u druge delove tela koji će vam možda trebati više u ovoj stresnoj situaciji, poput mišića i udova. Međutim, hronični stres može imati štetne posledice na telo.

Evo još nekih pokazatelja za koje vaše telo želi da vam kaže da je pod stresom.

Osećate se uzbuđeno!
Stres dovodi do toga da cerebralna amigdala šalje poruke hipotalamičkoj žlezdi koja oslobađa hormone u centralni nervni sistem, koji kontroliše disanje, rad srca i varenje. Oslobađa adrenalin za trenutnu akciju. To može pokrenuti ubrzani rad srca, napete mišiće i ubrzano disanje.

Leptirići u stomaku
Nadbubrežne žlezde oslobađaju kortizol, poznat kao hormon stresa. Ovo može promeniti funkcionisanje tela da brže reaguje na stresnu situaciju. Na primer, vašem digestivnom sistemu je potrebno manje krvi od udova koji su vam potrebni za trčanje, tako da je krv preusmerena i imate osećaj praznog stomaka - kao da se uvijate ili imate "leptire" u sebi.

stres nervoza

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pozlilo vam je opet?

Ponavljano oslobađanje kortizola, na primer kada ste hronično pod stresom, može oslabiti vaš imunološki sistem, čineći vas podložnijim prehladama i infekcijama.

Sa stresom se nosite sve gore i gore

Osećate se starije nego što zapravo jeste
Istraživači sa Univerziteta Duke testirali su DNK dece koja su bila izložena hroničnom stresu, poput maltretiranja, ponižavanja ili porodičnog nasilja. Ispostavilo se da je stres naneo štetu ćelijama koje su bile dugogodišnje starenje.