UKAZUJU NA OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME Grčevi u nogama su jako opasni! Ako se često pojavljuju, obavezno ovo proverite!

Grčeve može uzrokavati bilo koja fizička aktivnost.

Noge, čarape, obuća, sedenje, prekrštene noge
Foto: Shutterstock, ilustracija

Grčevi u mišićima dolaze naglo te predstavljaju stezanje mišića posle buđenja ili nakon što zaspimo.

 

Također, grčeve može uzrokavati bilo koja fizička aktivnost. 

Nedostatak tečnosti glavni je uzrok pojave grčeva u mišićima.

Probadajući i intenzivan bol najčešće nastaje u nogama, mada može da se javi i u drugim delovima tela.

ŠTO PRE POSETITE LEKARA Ukoliko imate neke od ovih simptoma, to su jasni signali da imate kamen u bubregu!

Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Foto: Shutterstock

Ovo stanje traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Noćni spazam mišića javlja se odmah kada se utone u san ili ujutru po buđenju, a najčešće je posledica slabe cirkulacije mada se javlja i kada je telesna temperatura niža od uobičajene.

Ako vas usred noći probudi bolan grč u nozi, niste jedini. Prema studiji iz 2012. godine objavljenoj u časopisu "American Family Physician" čak 60 posto osoba bar jednom u životu doživi to bolno iskustvo, a studija iz 2017. godine pokazala je da je ta pojava učestalija kod ljudi starijih od pedeset godina.

IAKO GA SVI HVALE, NIJE UVEK ZDRAVO! Maslinovo ulje u ovim situacijama nikako ne smete da koristite!

snovi, san, bolovi, žena
Foto: Shutterstock, ilustracija

Iako je ova tegoba široko rasprostranjena, njezini uzroci nisu sasvim jasni. "Naći ćete mnogo različitih mišljenja, ali jednostavna istina je da niko zaista ne zna zašto se grčevi u nogama javljaju noću", kaže Scott Garrison, dr. Sc., Izvanredni profesor porodične medicine na Sveučilištu Alberta koji je objavio više studija o noćnim grčevima u nogama.

Neki znanstvenici smatraju da je uzrok u savremenom načinu života: "Dok su naši drevni preci proveli puno vremena u skupljanju plodova, znači u položaju čučnja i polučučnja, suvremeni način života uglavnom ne uključuje takve pokrete važne za istezanje mišića te dolazi do grčenja."

 

Druga grupa stručnjaka smatra da dok ležimo na krevetu, noge često stoje u plantarnoj fleksiji (opružen skočni zglob - povećan kut između dorzalne površine stopala i prednje strane potkolenice), što skraćuje mišiće. Kada stopalo počiva u ovom položaju duže vreme, čak i mali pokret može izazvati grč.

ZA SAMO 42 DANA UNIŠTENE ĆELIJE RAKA Čovek iz Australije posvetio ceo život pronalasku prirodnog soka koji je izlečio preko 45.000 ljudi!

baka, bol, kičma, tuga, svađa
 Foto: Shutterstock, ilustracija

Garrisonovo istraživanje pokazalo je da su grčevi u noći češći u letnim mesecima nego zimi. Iako nije opšte pravilo, tvrdi da je prema njegovim istraživanjima učestalost noćnih grčeva u nogama veća leti. Na pitanje zašto je tako, objašnjava: "Važno je razumeti da su grčevi mišića uzrokovani problemima živaca, a ne poremećajima mišića. Ispitivanja elektromiogramom pokazala su da živci koji idu od kralježnice do mišića lista potiču te grčeve. Živčani se sastav brže obnavlja leti zbog većih količina vitamina D koje dobija te je to mogući uzrok učestalije pojave grčeva ljeti. Neki od mogućih uzroku su i pojačana telesna aktivnost usled koje dolazi do znojenja, što može uzrokovati blagi oblik dehidracije te biti okidač grčenju mišića. Način prehrane, razni lekovi, količina kretanja takođe imaju značajan uticaj."

 

HITNO IZBACITE OVE PREDMETE IZ VAŠEG DOMA Deset predmeta u domaćinstvu koji izazivaju opasne bolest, a jedan uvek koristimo za pripremu hrane!

Ostali mogući uzroci grčeva u mišićima:

- dugo stajanje

- diuretici

- manjak kalcijuma i magnezija

- lekovi za astmu

- trudnoća

- dijabetes

- hipertenzija

- artritis bolesti respiratornog sustava

- depresija

TAČAN SPISAK SE NALAZI ISPRED NAS! Ovo je lista namirnica koje tope masne naslage noću!

Par, raskid, tuga, depresija, svađa
 Foto: Shutterstock, ilustracija

Prevencija i lečenje

Postoji nekoliko dokaza da istezanje pomaže. Mala studija iz 2012. studija otkrila je da osobe koje se istežu pre spavanja za 59 posto imaju manju verovatnost da će doživeti grčeve u nogama tokom noći, dok slična studija provedena 2005. nije pokazala iste rezultate (ispitanici koji su se istezali pre spavanja nisu ređe imali grčeve).

Ako imate grč možete pokušati sledeće:

– Istezanje mišića

– Šetnja ili treskanje nogom

Ako smatrate da grčeve u mišićima uzrokuje upotreba lekova, savetujte se s doktorom, kako bi vam promenio terapiju!

Šećer je na ubedljivom 1. mestu, a ono što jedemo skoro svaki dan nalazi se na 13. mestu!

Rak polako ali sigurno postaje drugi najčešći uzrok smrti, odmah iza srčanih bolesti. Neki slučajevi karcinoma su izvan naše kontrole, određeni genetskim defektima i predispozicijama koje se prenose s jedne generacije na drugu ili su podstaknuti genetskim promenama koje prolazimo tokom svog života.

 

BONUS VIDEO:

Milan Maglov otkriva tajne društvenih mreža!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi