Žena, čaj, kafa, prehlada, zdravlje, imunitet
Shutterstock, ilustracija
Žena, čaj, kafa, prehlada, zdravlje, imunitet

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Gastroenterolog dr Marvin Grin objasnio je da dobra probava ne zavisi samo od naše ishrane i fizičke aktivnosti kao što je šetanje.

Dobro varenje znači da nemamo probleme sa odlaskom u toalet, ali ni nezgodne tegobe kao što su gas, nadimanje... Naš mikrobiom, odnosno skup zdravih bakterija koje žive u sistemu za varenje, utiče ne samo na taj proces već i na jačanje imuniteta, zdravlje srca pa čak i raspoloženje.

Gastroenterolog otkrio i da jedna jednostavna vežba može da učini mnogo toga za probavu.

Nije naporna niti zahteva mnogo vremena, potrebno vam je samo nekoliko minuta!

1. Sedeće istezanje

Sedite na pod, pravih leđa i ispruženih nogu. Istegnite ruke uvis, a onda lezite na noge, ili se spustite koliko god blizu možete. Osetićete istezanje u kukovima i donjem delu leđa. Ostanite ovako jedan minut, uz duboko, ravnomerno disanje.

2. Ležeće istezanje

Lezite na leđa, savijte kolena i pokušajte da ih privučete što bliže grudima. Obuhvatite noge rukama, i pokušajte da levom rukom dohvatite desni lakat, i obrnuto. Ostanite u ovom položaju jedan minut.

Istezanje donjeg dela leđa i kukova u ovom položaju "razbudiće" i želudac i creva, jer se istezanje odvija oko njih. Gastroenterolog navodi da sa istezanjem ne bi trebalo preterivati ali da položaji kao što su ova dva, ako se rade svakodnevno, "oduzimaju" svega par minuta a prave veliku razliku za proces varenja.