Evo zbog čega se dešava i kako možete da sprečite ovu neprijatnu pojavu

Alo.rs/D.C. | Ženske priče 2021-03-06 10:14:41 2021-03-06 10:14:41

Treperenje oka, medicinski poznatije kao, Blefarospazam, ili Miokimija je prisilno trzanje očnog kapka. Takođe se spominje i kao grč očnog mišića

Shutterstock

Pojam Blefarospazam zapravo služi i za bilo koje nepravilno treperenje ili prisilno trzanje očnih kapaka i nekontrolisane kontrakcije mišića oko kapaka. Neki ljudi doživljavaju treperenje u donjem delu oka, drugi opet u gornjem kapku. Treperenje oka je vrlo česta pojava, a može se desiti desnom ili levom oku. Jednostavno rečeno, to poremećaj treptanja.

Šta uzrokuje titranje oka?

Tačni uzroci su nepoznati, ali se veruje da je treperanje oka povezano sa abnormalnim funkcionisanjem određenih nervnih područja koja se nalaze u bazi mozga, a koji kontrolišu koordinaciju mišića i pokreta.

Često se simptomi suvog oka javljaju neposredno pre ili u toku treperenja. Neka istraživanja pokazuju da su suve oči uzročnik treperenja.

Ostali uzroci uključuju:

StresNadraženost rožnice ili konjunktiveUmorNedostatak snaDugotrajno buljenje u ekran računara ili televizijePoremećaji nervnog sistemaPreteran unos kofeina (npr. kafa, čaj, sokovi s kofeinom, itd.)

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više