Zavoj Previjanje Rana poveda ozleda Prva pomoć
Shutterstock
Zavoj Previjanje Rana poveda ozleda Prva pomoć

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Posekotina ili rana neće se inficirati ukoliko je pravilno tretiramo, kaže doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević. To znači da je treba isprati čistom, hladnom vodom, povremeno zaštititi gazom i ne iritirati alkoholom i hemijskim sredstvima.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Najčešći uzrok za infekciju rane jeste nehigijena i korišćenje neadekvatnih sredstava za dezinfekciju. Ukoliko rana nije duboka i lekar nije odredio previjanje, ne treba je umotavati, niti koristiti gazu, kako se ne bi stvorile bakterije.

 

- Ranu treba zaštiti gazom samo ukoliko je prekrivamo odećom, kada radimo kućne poslove ili se nalazimo u sredini u kojoj ima mnogo prašine - kaže doktorka Dimitrijević.

Ranu koja krvari ne treba ispirati alkoholom, rakijom niti lečiti bilo kakvim "domaćim metodama" jer ne samo da iritiraju kožu, već mogu biti i opasni.

Lekar, doktor, pregled, bolest, bolnica

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

- Kada stavimo alkohol na ranu koja krvari, krvni sudovi se proširuju i možemo izazvati kontraefekat - kaže doktorka Dimitrijević. - Alkohol možemo koristiti samo kako bismo dezinfikovali kožu oko rane.

Brzina zarastanja rane zavisi od organizma i njegove sposobnosti da je zaceli.

Ne treba koristiti sredstva za zarastanje i kožu opterećivati hemijskim sredstvima na svoju ruku, već isključivo u slučaju da to preporuči lekar.