Dr Vujčić: Integralni hleb i smeđi šećer OPASNO štete zdravlju! Ne slušajte Novaka i njegovu ženu!

Alo.rs/S.Ć. | Ženske priče 2021-03-03 08:57:52 2021-03-03 08:57:52

Najnovija istraživanja kažu da je smanjeno unošenje glutena povezano s većim unosom arsena i žive. Pa birajte.

printscreen/RTS

O hrani se polemiše više nego ikad. Ni sami nutricionisti nisu u svemu složni. Postoje mnoge zablude koje se usvajaju kao istine, a plasiraju ih često oni koji nisu stručni.

Šta je zapravo zdrava ishrana?
"Biću objekativan, ne postoji zdrava hrana. Kako bi i mogla da se pravi zdrava hrana kada su i voda i vazduh zagađeni. Tu i tamo nešto što se proizvede na Zlataru ili nekom selu u Srbiji do koga ne stiže saobraćaj je sigurno zdravo. Čim se umeša industriska proizvodnja hrane, menja se sve. Hemija zaštite bilja daje veće prinose, prskanje sprečava gubitke. Na umanjeni kvalitet utiče i ranije branje i voća i povrća, upotreba plastenika", ističe Prof. dr Zoran Vujčić, redovni profesor na katedri za biohemiju Hemijskog fakulteta u Beogradu.

DA LI VERUJETE DA BELI HLEB ŠTETI ZDRAVLJU?

 

A šta je danas uopšte zdrava namirnica?

Žitarice su danas na udaru. Doduše ne sve, ali je najomraženija pšenica. Koliko u tome ima istine i da li je hajka na žitarice opravdana?
To je tako moderno. Recimo Novak je alergičan na gluten, ja sam alergičan na gluten, dakle slični smo. Poistovećivanje, želja da se bude moderan i slično navodi nas da menjamo navike. (Ja sam se šalio za sebe i gluten. Obožavam ga.) Najnovija istraživanja kažu da je smanjeno unošenje glutena povezano s većim unosom arsena i žive. Pa birajte. Ako nemate celijakiju ne provocirajte evoluciju. I da napomenem, spelta ima glutena. Nešto manje od pšenice, ali onima kojima smeta ta razlika nije bitna.

Šta bi trebalo da izbacimo iz ishrane?
Komercijalna gazirana pića, čips, komercijalni krekeri, keks, slatkiši iz kesica, hamburgeri i pljeskavice. Gotove supe i druga gotova jela konzervirana. Friteza generiše najveće zlo, bez obzira da li je Karađorđeva šnicla ili čips.

Vredi li dati više para za ovseno, raženo, speltino? Koristi li nam da beli šećer zamenimo žutim ili smeđim?

Expand player
Pogledajte više