perišić, doktor
printscreen/Prva.rs
perišić, doktor

printscreen/Prva.rs

Foto: printscreen/Prva.rs

Profesor Perišić je kazao da postoje čajevi koji imaju bolje dejstvo od sedativa, a da u njih nikada ne treba stavljati med i limun.

"Ne treba piti lekove za smirenje, već piti čaj. U izboru moramo biti pažljivi, ne uzima se tek tako čaj sa police! Trebalo bi videti koji šta nudi, i čemu služi. Na primer, sada je vreme teške hrane i obilnih obroka, iritiramo želudac, popićemo pre i posle gospinog bilja, kantariona, on čuva žučne vodove i želudac", rekao je on.

"Samo ako kondicionirate ukus, ako vam ne prija, ali čaj je sam po sebi dobar, pije se bez ičega".

Kantarion, nana i žalfija su odlični, a kamilica ima više efekata, rekao je on.

"Kamilica ima nekoliko dobrih efekata, recimo, ako nemamo temperaturu niti infekciju, ona je odličan sedativ za veče. Popijte uveče i bićete mirni. Ako imate neku upalu, kašljete, kijete, tada je antinflamatorna između obroka. Za smirenje, čaj od lavande! To je idealan čaj za veče, lipa i lavanda umiruju i spuštaju nas nazad na zemlju", rekao je on.

Engleski čaj se pije ujutru ako želite da se razbudite, crni s mlekom, taj je za buđenje, savetovao je profesor Perišić.

Voćni čajevi su, kaže on, dezertni i ne treba ih piti jer nemaju dobro dejstvo, čak mogu da smetaju.

"Ne pomažu ničemu, 12 odsto ne podnosti neskrobne ugljene hidrate koji su u tim čajevima. Stalno se onda nadimaju, i od kamilice dožive nadimanje. Imam takve pacijente, a kada pređu na nanu, bude im dobro. Moramo znati sastav čaja. Voćni su zabranjeni, pređite na crni. Oni su prijatni i ukusni, mirišu ali ne donose ništa bitno", rekao je on.