nestorović, doktor
printscreen
nestorović, doktor

printscreen

Foto: printscreen

 

Portal Alo! je u martu 2021. godine objavio tekst u kojem se prenose reči dr Branimira Nestorovića, sa tvrdnjom da je "moćan lek za čir na želucu, kao i za heliobakter", "obični kupus".

U ovom tekstu su izmenjeni naslov i sporne tvrdnje u tekstu Raskrinkavanje.ba.

„Kad se razbolimo odmah trčimo kod doktora, a retko kad se zapitamo možemo li sami sebi da pomognemo promenom životnih navika i primenom biljaka koje su koristile naše bake i deke.“ Ovo je rečenica koju prof. dr Branimir Nestorović, čuveni dečji pulmolog i član Kriznog štaba za bobru protiv korona virusa, izgovara u javnim nastupima.

On je predložio tri recepta za rešavanje najčešćih zdravstvenih problema koji muče ljude na našim prostorima – bolove u želucu izazvane čirom ili helikobakterijom, reumu i alergiju na ambroziju.

Prvi njegov "recept" za lečenje čira na želucu, kao i za helikobakteriju je, tvrdi prof. Nestorović, je sok od običnog kupusa, što nema uporište u medicinskim istraživanjima.

"- Treba uzeti tri šolje iseckanog kupusa, dodati dve čaše prokuvane vode, sipati u blender i miksati oko 10 sekundi. Potom sipajte mešavinu u teglu, hermetički je zatvorite i ostavite da stoji na oko 20 stepeni oko tri dana. Potom profiltrirajte tečnost i držite je u frižideru. Pijte jednu čašu soka svako jutro, pola sata pre obroka.", napisao je Nestorović.

Ipak, portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi tvrdi sledeće:

"Najčešći uzroci čira su infekcija bakterijom Helicobacter pylori, kao i dugotrajna upotreba protuupalnih lekova kao što su aspirin i ibuprofen, navodi se u članku portala Healthline. U članku je takođe objašnjen i proces lečenja čireva na želucu. Navodi se da liječenje ovisi o uzroku čira i da se većinom liječe uz pomoć lijekova koje propisuje doktor, ali da je u rijetkim slučajevima potreban i hirurški zahvat. Kada je reč o ishrani, u članku se navodi da ona ne može uzrokovati niti izlečiti čireve na želucu. Ipak, zdrava ishrana može poboljšati zdravlje probavnog trakta. Takođe je poželjno izbjegavati začinjenu ili ljutu hranu dok se čirevi leče.

Kad su u pitanju “kućni lekovi”, u članku se navodi:

U članku objavljenom 16.8.2017. godine na Healthlineu navodi se da postoje studije koje pokazuju da sok od kupusa pomaže u tretiranju čireva na želucu. Studije su objavljene 1949. i 1952. godine.

Ipak, u članku je naglašeno da ne postoje skorije studije, a da nijedna od ovih starih studija nije imala placebo grupu, zbog čega je teško utvrditi sa sigurnošću da je sok od kupusa izazvao lekoviti učinak. Isti autor je, osim dve navedene studije, proveo i studiju u zatvoru San Quentin ‘50-ih godina prošlog veka.

Studijama je zaključeno da je sok od kupusa bio efektivnija metoda od tadašnje konvencionalne terapije za tretman čireva na želucu, što je važno naglasiti s obzirom na činjenicu da su rađene pre oko 70 godina.

Kako se navodi u članku portala Web MD, Helicobacter pylori (H. pylori) je tip bakterije koja uđe u ljudsko telo i živi u probavnom traktu. Nakon nekoliko godina, može uzrokovati čireve na želucu ili gornjem delu tankog creva, a u nekim slučajevima može izazvati i rak želuca.

Kako se navodi u članku, otprilike dve trećine svetske populacije ima ovu bakteriju u telu i većini ona ne uzrokuje čireve ili druge simptome. Ovom bakterijom se možemo zaraziti unosom hrane i vode, preko posuđa ili kontaktom sa pljuvačkom ili drugim telesnim tečnostima.

U članku se navodi kako se tretira infekcija H. pylori:

U članku objavljenom na portalu TuaSaude navodi se da se, pored terapije koju propiše lekar, pacijenti koji se leče od H.pylori mogu pridržavati dijete koja može imati potencijalne koristi u tretiranju infekcije ovom bakterijom.

Kupus, brokule i karfiol navode se kao tri povrća koja sadrže supstance zvane izotiocijanati, koje mogu pomoći u prevenciji raka i borbi protiv H. pylori. Ove supstance, kako se navodi, pomažu u smanjenju širenja ove bakterije u crevima, a ovo povrće je lako probavljivo i pomaže u smanjenju bolova u želucu, koji mogu nastati tokom lečenja.

Dakle, kupus, odnosno sok od kupusa, može biti koristan u tretiranju infekcije H.pylori bakterijom i čireva na želucu. Ipak, ne postoji dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da konzumiranje ovog povrća može zameniti medicinski tretman ili da je, kako Nestorović tvrdi, “najbolji” lek u borbi sa ovim zdravstvenim poteškoćama.

S obzirom na to da čirevi na želucu, kao i H. pylori, mogu imati teže zdravstvene posledice ukoliko se ne tretiraju pravovremeno, uvek bismo se trebali konsultovati sa lekarom pre nego se krenemo samostalno lečiti preparatima iz kućne radinosti, suprotno savetima iz mnogobrojnih medijskih članaka na ovu temu.

Nestorovićeve tvrdnje o koprivi i medu kao sredstvu protiv alergije na ambroziju takođe su samo delimično bazirane na činjenicama. Kako se navodi na Web MD, med ne pomaže u olakšavanju simptoma alergije. S druge strane, Web MD navodi da bi kopriva potencijalno mogla ublažiti intenzitet alergijskih reakcija na polen. Ipak, i dalje ne postoje naučna istraživanja koja bi u potpunosti potvrdila da je ova metoda efikasna."

Podsetimo, Nestorović je tvrdio da je za alergiju na ambroziju odlična kopriva, ali nikako čaj, a pozivajući se na studiju iz 2016. u kojoj je učestvovalo 40 odraslih osoba sa osteoartritisom kolena (zapaljenje zgloba kolena), prof. Nestorović je podelio sa javnošću da obloge od ulja iz semena crnog kima imaju dobar efekat na bol i zapaljenje.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentari (1)

dr. agan

13.03.2021 01:55

Ma jok bolje odmah popiti smuti nije lose staviti i cija seme i gutaj za oporavak tvog zeludca i creva.