doktorka tanja jovanović
screenshot
doktorka tanja jovanović

screenshot

Foto: screenshot

– Vakcine se rade na različitim platformama, biće možda potrebno promeniti antigen koji se daje u vakcini, da bolje podstakne imunski odgovor. Treća doza bi trebalo da prati mutiranje virusa, eventualne varijante za koje vakcina ne bi bila dovoljno efikasna. Kao što imamo sezonsku epidemiju gripa, tako bismo napravili sezonsku vakcinu koja bi nas štitila od novih varijanti koronavirusa u populaciji – objasnila je prof. Jovanović.

Kako je dodala, treća doza se ne bi davala samo zbog toga što neko nije razvio kvalitetan imuni odgovor posle vakcinacije, već i zbog novih varijanti virusa.

Nedavno je počela izrada Nacionalne studije o efikasnosti imunizacije protiv kovida tokom koje će biti utvrđen učinak različitih vakcina, njihova efikasnost, vrste imuniteta, dužina trajanja imuniteta i odnos prema novim sojevima.

– Neće se analizirati rezultati ljudi koji su se samostalno testirali, već će biti pozivane osobe koje budu zainteresovane. Ispitivaće se ne samo količina antitela, već i ćelijski imuni odgovor – objasnila je prof. Jovanović.

Po njenim rečima na početku je važno da “osoba ima dovoljan broj antitela, ali ne bilo kojih, već neutrališuća antitela”.

– Ako virus prođe prvu barijeru sa antitelima, onda ga neutrališe ćelijski imunitet. Određeni deo populacije ni posle mesec dana od druge doze vakcine nije razvio efikasan imunitet, uglavnom je reč o starijim ljudima. Oni su rezistentni na vakcinu.

Poslednjih dana moglo se čuti da je brazilski soj koronavirusa stigao i u Srbiju. I da je mnogo zarazniji, opasniji i smrtonosniji.

– Ne mogu to da potvrdim, ni da demantujem, ali je činjenica da mi u laboratoriji Instituta za mikrobiologiju i imunologiju radimo sekvenciranje virusa, otkrivamo nove varijante. Međutim, mi nismo otkrili brazilsku. Očekujemo da vidimo ko je, ako je istina, to uradio – rekla je prof. Jovanović uz podsećanje da se posle mnogo priča ispostavilo da britanski soj, koji je sad dominantan kod nas, nije smrtonosniji, niti dovodi do mtežih slučajeva, već se samo lakše prenosi.

Komentari (1)

zabrinuta

14.04.2021 02:54

Pozurite, dok se vi organizujete mi koji nismo odreagovali na kinesku vakcinu cemo se masovno porazboljevati ma koliko pazili. Ne pomaze to sto smo mi disciplinovani ako oko nas divljaju antivakseri