gavez
shutterstock
gavez

shutterstock

Foto: shutterstock

"Neverovatna je biljka, sadrži alantoin i stimuliše stvaranje novih ćelija. On nam je poznat iz tretmana puževima, neko vreme su bili veoma popularni da bi se koža zategla i izgledala bolje. Ako želite da izbegnete takav tretman, koristite gavez, neven ili bokvicu", rekao je on.

gavez

pixbay

Foto: pixbay

On upozorava na opasnost od duže upotrebe gaveza jer je navodno toliko moćan da bi naterao i kožu da sraste.

"Važno je i zanimljivo da kod nas mogu da se kupe melemi i gelovi sa gavezom kojih se ne treba plašiti, to je druga vrsta melema i njih smete koristiti i preporučeni su za reumu, bol u zglobovima ili kostima. Dodaje im se list i cvet gaveza", objasnio je on.

"Najlekovitiji deo je koren, on sadrži najviše alantoina, listovi su odlični za đubrivo kao i domaće đubrivo od koprive. Sadrže mangan, fosfor, kalcijum i druge sastojke za biljku. Prskanjem tim razblaženim eliksirom branimo biljke od insekata i ne moramo da koristimo sintetičke insekticide", rekao je on.

"Koristi se 10-15 dana melem u mleku, a melem u masti koji se može praviti sa uljem, voskom ili mašću, možete ga koristiti i duže protiv bolova. Obloge sa tinkturom možete takođe koristiti duže, naročito za sportske povrede, jer kada se gavez upotrebljava spolja prilično je bezbedan. Žuti gavez je lekovit ali manje od ružičastog ili plavog", rekao je on.

travar momčilo antonijević

printscreen

Foto: printscreen

Koren gaveza se mora dobro oprati, ali i osušiti da melem ne bi propao. Koren se prži u masti i čim zacvrči se sklanja s vatre, i poklopljen stoji preko noći. Kada prođe 24 sata, na tihoj vatri blago zagrejte mast tako da možete da je procedite. Proceđenu mast stavite u suvu i potpuno čistu posudu, plastičnu ili teglu. Možete mu dodati desetak kapi etarskog ulja nane ili eukaliptusa, koji deluju sinergistički sa gavezom i ublažavaju bol u kostima, zglobovima i mišićima.

Boražina, podgal i druge biljke takođe sadrže štetne sastojke zbog čega se ne smeju koristiti dugotrajno niti u velikim količinama. Travari savetuju da to ipak izbegavate jer je tolerancija organizma na ove supstance, biolizinske alkaloide, individualna.

"Nemci prave omlet sa listovima, veoma je ukusno i slobodno probajte, neće imati štetno dejstvo za jetru. Ali jako je važno da napomenemo da su biljke moćne i delotvorne, mora se znati kako se koriste. Moramo biti oprezni s njima, koristiti ih pravilno, bezbedno i delotvorno", rekao je on.