NAUKA DOŠLA DO NOVIH SAZNANJA Bogat vokabular NIJE najbitniji za razvoj govora kod dece, ali jedna stvar jeste KLJUČNA!

Bebo, kaži mi!

Hrana, deca, pod
Foto: Shutterstock

Verovatno ste već čuli rečenicu da već sa bebom trebate što češće da razgovarate, a sa tim se slažu i istraživači sa Harvarda.

 

U novoj studiji koja se bavi razvojem govora kod male dece, istraživači su otkrili da sa decom treba pričati da bi ono imalo mogućnost najboljeg razvoja.

RUSKI ISCELITELJ ŠOKIRAO JAVNOST Kada ženi strada štitna žlezda, kriv je ISKLJUČIVO MUŽ, a evo i zbog čega!

Nije važno samo im pričati, važan je način na koji ćete to da uradite. Umesto da samo izgovarate reči, od jednostavnijih do složenijih, ili im pokazujete slike koja označavaju naučene reči, stručnjaci naglašavaju da je od samih početaka važno da deca budu uključena u dijalog, jer je interakcija važna.

 

Istraživanje koje je obuhvatilo deci uzrasta od 4 do 6 godina, dovelo je do zaključka da obostran razgovor doslovno menja mozak deteta.

ČVRSTI ILI TEČNI? Ovaj SAPUN je izvor zaraze i klica, a svi ga koristimo na POGREŠAN NAČIN!

mama, dete, plaža
Foto: Shutterstock, ilustracija

Dijalog može da potstakne razvoj detetovog mozga i jezičnih veština. Upravo je konverzacija najznačajnije uticala na njihov razvoj.

"Dakle, nije važno da detetu pričate i obogaćujete vokabular, važno je da sa njim zaista razgovarate i učite ga kako da shvati i uzvrati informacije", rekla je Rejčl Romeo, glavni autor spomenutog istraživanja.

 SIMPTOMI, LEČENJE I POSLEDICE Ukoliko imate POLICISTIČNE JAJNIKE, a želite da ostanete u drugom stanju, morate da obratite pažnju na OVO!

"Istraživanje nam je pokazalo da broj poznatih reči uopšte nije toliko važan za razvoj i funkciju mozga. Važna je interakcija i količina obostrane konverzacije", naglasila je ona.

Istraživanje se pozabavilo i temom modernog roditeljstva. U poslednjih nekoliko godina učestala je upotreba telefona i tableta kod dece. Roditelji koji na ovaj način zabavljaju svoju decu propuštaju da provode vreme sa decom i da sa njima otvoreno razgovaraju i potstiču ih na razgovor. Umesto toga, oslanjaju se na tehnologiju i moderna sredstva. Sve to dovodi do toga da se mozak neke dece sporije i teže razvija nego što bi trebalo.

Bebe, deca, blizanci
Foto: Shutterstock, ilustracija

 

BONUS VIDEO:

Najbolji recept za domaću krempitu!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi