Štrudla s makom na vojvođanski način, mirisom i ukusom vraća u dane detinjstva!

Opanak/M.M. | Ženske priče 2019-09-06 08:15:35 2019-09-06 08:15:35

Štrudla je simbol pravog domaćinskog stola i umetnost je svake domaćice.

Shutterstock

Sastojci:

- 1 kg brašna

- 150 gr kristal šećera

- 4 žumanceta (ukoliko pravite posnu varijentu ove poslastice, izbacite jaja)

- oko 7 dl mleka (ili vode)

- kesice kvasca

- 150 gr masti ili margarina (ili posnog margarina)

PROČITAJTE I:

 

Za nadev:

- 600g maka

- 500ml mleka (ili vode)

- 400g šećera

Priprema:

Razmutite kvasac sa mlao šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac digne. U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte dignuti kvasac i umesite testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste.

PREPORUČUJEMO:

 

Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom.

Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev:

Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe). Razvijeno testo premažite tanko margarinom , a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da ”kisne”.

 

Zatim je stavite u namazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C. Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je šećerom u prahu.

Recept za najukusniji kolač sa šljivama, budi sećanja na slatko detinjstvo!

AUTOR: Kodbakeugostima/M.M. DATUM I VREME: 25.08.2019. 08:00 Voćni kolač jednostavan za pripremu. Foto: Shutterstock Sastojci: - 3 jaja - 2 šoljice brašna ( šoljice od 100 ml) - 2 šoljice griza - 1 šoljica ulja - 200 ml jogurta - 2 šoljice šećera - limunova korica - 1 prašak za pecivo - 700 g šljiva - pleh 32×30 cm AUTOR: Lepaisrećna/M.M.

 

BONUS VIDEO:

Domaći sladoled od kondenzovanog mleka po receptu majstora!

 

Expand player
Pogledajte više