Ovo morate da probate: Hrskav i pikantan krompir sa ljuskom iz rerne za nekoliko minuta

Alo.rs/G.T | Ženske priče 2020-09-05 11:13:46 2020-09-05 11:13:46

Vrlo ukusno i jednostavno jelo za večeru

Shutterstock

Sigurno vas je mnogo puta mrzelo da kuvate i spremate bilo šta. Krompir za ovaj recept ne treba ljuštiti, već se peče sa ljuskom i sprema se vrlo brzo i lako, a ukus će oduševiti sve koji probaju.

Zagrejati rernu na 200°C.

Krompir se dobro opere, oriba pod mlazom hladne vode. Ljusku krompira dobro istrljati rukom da se skine sva nečistoća.Zatim odseći nožem i odstraniti sa ljuske krompira tamne fleke i oštećenja koje se sa pranjem ne mogu skinuti. Za pripremu ovog jela birati zdrav krompir sa tankom, glatkom ljuskom. 

Viljuškom izbušiti krompir 4 do 5 puta sa svih strana. Staviti cele, neoljuštene krompire na pleh prekriven solju i peći 20 minuta ili dok krompir ne omekša (ovo će zavisiti od veličine krompira). Izvaditi i ostaviti da se malo ohladi.

Staviti slaninu na hladan tiganj i zatim na ringlu te polako povećavati temperaturu. Ovako će se mast otopiti i slanina postati hrskava. Kada slanina postane hrskava, izvaditi i ocediti na kuhinjskom ubrusu. Iseći na sitne komadiće.

Prepoloviti pečeni krompir i pažljivo izvaditi krompir iz kore, pazeći da se kora ne probuši. Vratiti koru krompira nazad u pleh sa isečenim delom prema gore.

U posudu sa pečenim krompirom dodati mladi luk, vlašac, slaninu, pavlaku i polovinu sira, so, biber i muskatni oraščić. Pomešati sve sastojke dok se ne dobije glatki pire. Rasporediti pire u kore od krompira i posuti preostalim sirom. Vratiti u rernu na 200°C i peći 15 minuta ili dok krompir ne postane zlatan i hrskav.

SASTOJCI

  • 4 velika krompira, neoljuštena

  • 500g kamene soli

  • 3 režnja slanine

  • 3 mlada luka, sitno naseckana

  • ½ vezice vlašca, sitno naseckanog

  • ¼ šolje pavlake

  • 200g čedar sira, narendanog

  • malo muskatnog oraščića

  • so i biber

Tanjir možete dekorisati po želji, ali obično se stave 2 parčeta krompira preko kojih pospete sveše nasečen peršun. 

DA LI VAM SE DOPAO RECEPT?

 

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više