Ovo morate da probate: Hrskav i pikantan krompir sa ljuskom iz rerne za nekoliko minuta
Vrlo ukusno i jednostavno jelo za večeru
Sigurno vas je mnogo puta mrzelo da kuvate i spremate bilo šta. Krompir za ovaj recept ne treba ljuštiti, već se peče sa ljuskom i sprema se vrlo brzo i lako, a ukus će oduševiti sve koji probaju.
Zagrejati rernu na 200°C.
Krompir se dobro opere, oriba pod mlazom hladne vode. Ljusku krompira dobro istrljati rukom da se skine sva nečistoća.Zatim odseći nožem i odstraniti sa ljuske krompira tamne fleke i oštećenja koje se sa pranjem ne mogu skinuti. Za pripremu ovog jela birati zdrav krompir sa tankom, glatkom ljuskom.
Viljuškom izbušiti krompir 4 do 5 puta sa svih strana. Staviti cele, neoljuštene krompire na pleh prekriven solju i peći 20 minuta ili dok krompir ne omekša (ovo će zavisiti od veličine krompira). Izvaditi i ostaviti da se malo ohladi.
Staviti slaninu na hladan tiganj i zatim na ringlu te polako povećavati temperaturu. Ovako će se mast otopiti i slanina postati hrskava. Kada slanina postane hrskava, izvaditi i ocediti na kuhinjskom ubrusu. Iseći na sitne komadiće.
Prepoloviti pečeni krompir i pažljivo izvaditi krompir iz kore, pazeći da se kora ne probuši. Vratiti koru krompira nazad u pleh sa isečenim delom prema gore.
U posudu sa pečenim krompirom dodati mladi luk, vlašac, slaninu, pavlaku i polovinu sira, so, biber i muskatni oraščić. Pomešati sve sastojke dok se ne dobije glatki pire. Rasporediti pire u kore od krompira i posuti preostalim sirom. Vratiti u rernu na 200°C i peći 15 minuta ili dok krompir ne postane zlatan i hrskav.
SASTOJCI
-
4 velika krompira, neoljuštena
-
500g kamene soli
-
3 režnja slanine
-
3 mlada luka, sitno naseckana
-
½ vezice vlašca, sitno naseckanog
-
¼ šolje pavlake
-
200g čedar sira, narendanog
-
malo muskatnog oraščića
-
so i biber
Tanjir možete dekorisati po želji, ali obično se stave 2 parčeta krompira preko kojih pospete sveše nasečen peršun.
DA LI VAM SE DOPAO RECEPT?
PROČITAJTE JOŠ: