Najsavršenija poslastica koju ćete ikada probati! Niko ne može da odoli!

Stil.kurir.rs/B.Z. | Ženske priče 2019-03-03 17:26:24 2019-03-03 17:26:24

Za pripremu ove poslastice treba odvojiti malo više vremena, ali svaki trenutak vredi!

Shutterstock

Torta Pani Valevska tradicionalna je poslastica u Poljskoj, koja nosi ime po plemkinji Mariji Valevskoj, ljubavnici francuskog vojskovođe Napoleona.

PROČITAJTE JOŠ:

Oni koji su je probali kažu da ova poslastica nema dostojnu konkurenciju, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da je i sami spremimo i lično se uverimo u to!

Sastojci za koru: 4 žumanca, 3/4 šolje šećera, pola kašičice soli, 1 šolja putera na sobnoj temperaturi, 1/4 šolje kisele pavlake, 1 kašičica esktrakta vanile, 1,5 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 3 šolje brašna.

Sastojci za čokoladni krem: 2 kašike umućene slatke pavlake, 2 kašike rendane crne čokolade

Još će vam trebati: 1 šolja seckanih lešnika ili badema, 1 šolja malina, marmelada od šljiva i još malo putera sa sobne temperature.

Priprema: Zagrejati rernu na 175 stepeni, žicu postaviti na sredinu rerne. Pleh obložiti papirom za pečenje. Marmeladu i puter pomešajte gnječeći ih viljuškom ili mikserom.

Prvo pripremite vazdušasti deo: Umutite belanca, šećer i so. Mutite 15-20 minuta, dok ne dobijete čvrstu, sjajnu smesu.

U manji pleh sipati pola smese za koru, pa lepo poravnati. Nanesite polovinu marmelade pomešane s puterom, pa premažite polovinom mućenih belanaca.

Ponovite postupak sa ostatkom materijala. Nakon vađenja iz rerne, neka stoji 10 minuta, pa tek onda uklonite papir i ostavite da se potpuno ohladi. Budite pažljivi, jer su svi slojevi izuzetno osetljivi i lako pucaju.

Slaganje torte:

Tortu ostavite da se hladi u frižideru bar 8 sati, kako bi se učvrstila - izrazito je mekana, ako se ne ohladi dovoljno, raspadaće se prilikom sečenja.

Vodite računa da sve uradite tačno prema uputstvu, jer ova krhka poslastica ne trpi previše odstupanja od originalnog recepta. Jedino dozvoljeno odstupanje jeste da pečete jednu veliku koru umesto dve manje, pa da je pečenu podelite na dva dela. Ali, morate da budete veoma pažljivi prilikom sečenja.

 

Expand player
Pogledajte više