Kiflice sa makom, savršeno mekane i ukusne kao duša!
Ove kiflice možete i da zamrznete kad ih ispečete - biće ukusne i kad se odmrznu!
Sastojci:
Fil od maka
- 200 g mlevenog maka
- 120 g šećera
- 100-110 ml mleka
- ribana korica od pola limuna
PROČITAJTE I:
Testo:
- 375 g brasna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 g putera
- 1 jaje
- 60 g šećera u prahu
- sok i kora pola limuna
- 75 ml mleka sobne temperature
Priprema:
Prvo napraviti fil od maka: u šerpu staviti mleko i šećer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre, dodati mak i koricu limuna, dobro izmešati i ostaviti da se hladi.
Prosejati brašno i prašak za pecivo, dodati šećer u prahu i sitnije isečen puter, pa ga natreti sa brašnom da se dobije sitna, mrvičasta mešavina. Dodati jaje, koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo. Testo mesiti minut-dva dok ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od ruke. Podeliti testo na tri jednaka dela, od svakog formirati lopticu pa je rastanjiti na krug prečnika oko 15 cm. Uviti testo u plastičnu foliju i ostaviti da se hladi sat vremena.
PREPORUČUJEMO:
Radnu površinu malo posuti brašnom i razviti testo, okrećući ga, do debljine od oko 1-2 milimetra. Dodavati pomalo brašna po potrebi.
Premazati testo trećinom fila, ostavljajući po 1 centimetar do ivice bez maka.
Po linijama prečnika, iseći testo na 16 jednakih delova ( najbolje točkićem za sečenje pice). Uviti kiflice i peći u plehu sa pek papirom, na temperaturi od 180 C, dvadesetak minuta.
Ohladjene kiflice uvaljati u sećer u prahu ili ih samo posuti šećerom.
Napravite medeno srce, savršeno brz kolač koji može sa duplom merom da bude i torta!
AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 04.10.2019. 08:28 Medeno srce je spas za domaćice! Foto: Shutterstock, ilustracija Potrebno: - 1 šolja (250ml) kisele vode, - 1 šolja šećera, - 1 šolja ulja, - 1 kašičica sode bikarbone, - 1 kašičica cimeta, - malo rendane crne čokolade, - 2 šolje brašna (može i malo više), - 3 kašike džema (mi koristimo džem od šljiva, ali može bilo koji), - 100 grama crne čokolade i malo ulja, - 200 grama oraha.
BONUS VIDEO:
Kako se pravilno našminkati za 5 minuta