meso
printscreen/recepti
meso

printscreen/recepti

meso, Foto: printscreen/recepti

Sastojci:
70 dag junećih odrezka,
10 dana suve slanine,
1/2 kg (crvenog) luka,
4-5 karanfilića belog luka,
2 kašičice mlevene crvene slatke paprike,
1/2 kašičice mlevene crvene ljute paprike,
malo čilija i peperminta,
kora limuna,
1/2 zelenog bibera, sitno iseckanog,
1-2 paradajza ili konzerviranog paradajza ili,
2 kašike koncentrata paradajza,
2 dl belog vina,
1 kocka goveđe supe,
malo prirodnog povrća,
malo putera i maslinovog ulja,
ne treba vam malo bibera i soli, ali pokušajte ako vam zatreba,
lišće peršuna i celera,
lovorov list

Priprema:

Izlupajte odreske u kesi kako ne biste oštetili vlakna. Dodajte prstohvat soli i pržite na maslacu oko 5 minuta sa svake strane, sa malo brašna sa jedne strane i prvo bi trebalo da se tostiraju.

Pržite i sitno seckanu slaninu.

Sa strane stavite odreske i prženu slaninu, a u šerpu (tepsiju, padel ...) u kojoj se prže dodajte još 1 kašiku maslinovog ulja, crni luk isečen na kriške ili sitno iseckan nožem, pa čak i da se dinsta . Dodajte sol, malo šećera i smanjite vatru.

Vratite meso u tiganj, dodajte protisnuti beli luk i 2 kašičice crvene mlevene slatke paprike. Premešajte i kratko prokuvajte.

Zatim dodajte zelenu papriku isečenu na male kockice, 2 kašike koncentrata paradajza, seckani sveži paradajz ili paradajz iz konzerve, 2-3 dl goveđe juhe prethodno pripremljene od kockica supe i lovorovog lista, vegete natur, vina i svih ostalih navedenih sastojaka.

Po potrebi dodajte malo vode jer tokom kuvanja proključa, a ako je retka, zgusnite je sa malo brašna ili hlebnih mrvica.

Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte poklopljeno dok meso potpuno ne omekša (približno 1 sat i 30 minuta). Povremeno promešajte, po potrebi posolite i pobiberite po ukusu.
Pre služenja pospite seckanim peršunom.