ŠTA DA KUVAMO DANAS: Grašak paprikaš sa belim mesom i knedlama, ručak o kome se priča na pauzama na poslu!

Dodajte malo bosiljka da bi grašak bio lakši za varenje

ručak
Foto: printscreen/recepti

Sastojci:

500-600 gr pilećeg belog mesa
1 velika glavica crnog luka
1/2 dcl vode za podlivanje luka
8 – 10 krompira srednje veličine
4 velike šargarepe
1 konzerva od 400 gr graška
2 l vode
2 kašike crvene mlevene paprike
3 + 1 kašičica začina za jelo (može domaći ili n.pr. Aleva kulinat natur)
1/3 kašičice sveže mlevenog bibera (može više, može manje)
1 kašičica sušenog peršunovog lista
1/2 kašičice sušenog bosiljka
Sastojci za knedle:
2 jajeta
dobar prstohvat soli
oko 7 ravnih kašika brašna (+,-)
Priprema:
1. Oprati belo meso pod hladnom vodom. Odstraniti eventualnu suvišnu masnoću. Iseći meso na kockice. U velikom tiganju nelepljive površine (n.pr. neki sa kamenim premazom bi bio odličan) dinstati (pirjati, kako god se to pravilno kaže) u sopstvenom soku meso, da dobije belu boju sa svih strana. Ostaviti ga još malo da se dinsta bez dodavanja vode, ulja, ičega…

ručak
Foto: printscreen/recepti

2. Dok se meso dinsta, očistite krompir, šargarepu, luk. Sve dobro operite. Isecite krompir na kockice, šargarepu na polukolotove širine oko 1/2 cm. Luk isecite na sitne kocke. Šargarepu i krompir stavite u veću šerpu u kojoj ćete kuvati paprikaš.

3.Izdinstano meso prebacite na krompir i šargarepu. Stavite luk u tiganj pa ga propržite bez dodavanja vode ili ulja u istom tiganju u kojem ste dinstali meso. Kada je malo omekšao luk, podlijte ga sa 1/2 dcl vode, pa ostavite da se malo dinsta u vodi, da omekša. Prebacite i crni luk na meso i ostalo povrće.

4. Na meso i povrće nalijte 2 l vruće vode. Dodajte crvenu papriku, 3 kašičice začina za jelo, biber, peršunov list, bosiljak. Ostavite da provri, smanjite jačinu ringle da se paprikaš lepo krčka i poklopite. Kuvajte dok se krompir skoro ne raspada.

5. 20-tak minuta pred kraj kuvanja, dodajte grašak iz konzerve. Nemojte ga ocediti, nemojte ga ispirati, samo ga onako, kašikom malo pritisnite kada vadite iz konzerve, pa pravac u paprikaš. Ovako će grašak dati malo slatkastog ukusa paprikašu, uglavnom, dodatni, fini šmek…

ručak
Foto: printscreen/recepti

Priprema knedli:

6. Pripremite smesu za knedle. Razbijte dva jajeta, dodajte so i dobro umutite. Za početak, dodajte nekih 5 kašika brašna i dobro umutite viljuškom. Smesa treba da bude takva da možete zagrabiti kašičicom, a da baš ne curi sa nje. Dakle, dok nije tako, postepeno dodajte još brašna. Umutite da ne bude grumenčavo.

7. Ukuvajte knedle u paprikaš. Kašičicu (najbolje u tu svrhu su one male, a dugačke) umočite u paprikaš, pa zagrabite smesu za knedle (otprilike pola kašičice). Umočite ponovo kašičicu u paprikaš, da smesa spadne u saft. Ponavljajte sve sok imate smese. Ostavite nekih 10- tak minuta da se knedle skuvaju.

Gotov paprikaš servirajte uz tost hleb. Prijatno!

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi