Grašak paprikaš sa belim mesom i knedlama, ručak o kome se priča na pauzama na poslu!

kuvajmo-blogovski.com/Alo.rs/S.Ć. | Ženske priče 2021-01-27 09:54:04 2021-01-27 09:54:04

Dodajte malo bosiljka da bi grašak bio lakši za varenje

printscreen/recepti

Sastojci:

500-600 gr pilećeg belog mesa
1 velika glavica crnog luka
1/2 dcl vode za podlivanje luka
8 – 10 krompira srednje veličine
4 velike šargarepe
1 konzerva od 400 gr graška
2 l vode
2 kašike crvene mlevene paprike
3 + 1 kašičica začina za jelo (može domaći ili n.pr. Aleva kulinat natur)
1/3 kašičice sveže mlevenog bibera (može više, može manje)
1 kašičica sušenog peršunovog lista
1/2 kašičice sušenog bosiljka
Sastojci za knedle:
2 jajeta
dobar prstohvat soli
oko 7 ravnih kašika brašna (+,-)
Priprema:
1. Oprati belo meso pod hladnom vodom. Odstraniti eventualnu suvišnu masnoću. Iseći meso na kockice. U velikom tiganju nelepljive površine (n.pr. neki sa kamenim premazom bi bio odličan) dinstati (pirjati, kako god se to pravilno kaže) u sopstvenom soku meso, da dobije belu boju sa svih strana. Ostaviti ga još malo da se dinsta bez dodavanja vode, ulja, ičega…

2. Dok se meso dinsta, očistite krompir, šargarepu, luk. Sve dobro operite. Isecite krompir na kockice, šargarepu na polukolotove širine oko 1/2 cm. Luk isecite na sitne kocke. Šargarepu i krompir stavite u veću šerpu u kojoj ćete kuvati paprikaš.

3.Izdinstano meso prebacite na krompir i šargarepu. Stavite luk u tiganj pa ga propržite bez dodavanja vode ili ulja u istom tiganju u kojem ste dinstali meso. Kada je malo omekšao luk, podlijte ga sa 1/2 dcl vode, pa ostavite da se malo dinsta u vodi, da omekša. Prebacite i crni luk na meso i ostalo povrće.

4. Na meso i povrće nalijte 2 l vruće vode. Dodajte crvenu papriku, 3 kašičice začina za jelo, biber, peršunov list, bosiljak. Ostavite da provri, smanjite jačinu ringle da se paprikaš lepo krčka i poklopite. Kuvajte dok se krompir skoro ne raspada.

5. 20-tak minuta pred kraj kuvanja, dodajte grašak iz konzerve. Nemojte ga ocediti, nemojte ga ispirati, samo ga onako, kašikom malo pritisnite kada vadite iz konzerve, pa pravac u paprikaš. Ovako će grašak dati malo slatkastog ukusa paprikašu, uglavnom, dodatni, fini šmek…

Priprema knedli:

6. Pripremite smesu za knedle. Razbijte dva jajeta, dodajte so i dobro umutite. Za početak, dodajte nekih 5 kašika brašna i dobro umutite viljuškom. Smesa treba da bude takva da možete zagrabiti kašičicom, a da baš ne curi sa nje. Dakle, dok nije tako, postepeno dodajte još brašna. Umutite da ne bude grumenčavo.

7. Ukuvajte knedle u paprikaš. Kašičicu (najbolje u tu svrhu su one male, a dugačke) umočite u paprikaš, pa zagrabite smesu za knedle (otprilike pola kašičice). Umočite ponovo kašičicu u paprikaš, da smesa spadne u saft. Ponavljajte sve sok imate smese. Ostavite nekih 10- tak minuta da se knedle skuvaju.

Gotov paprikaš servirajte uz tost hleb. Prijatno!

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više