mladorah, orah
shutterstock
mladorah, orah

shutterstock

Foto: shutterstock

Liker od oraha, poznat i kao orahovac liker ili orahovača rakija, jeste prirodni lek za veliki broj tegoba, pre svega zahvaljujući svom bogatom sadržaju vitamina C i joda.

Kada se beru zeleni orasi za liker

Ne samo da orasi imaju dobar ukus, nego nam daju i ogromnu količinu energije te obezbjeđuju mnoge zdravstvene prednosti.

Jezgričasto voće je dobro za zdravlje, ali u poređenju s drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanata. Postoji dvadesetak vrsta oraha. Dvije najpoznatije vrste su persijski orah koji potiče iz Azije i s Dalekog istoka, i crni orah koji je rodom iz Sjeverne Amerike. Danas se orasi uzgajaju u područjima od jugoistočne Evrope sve do Japana, te u nekim dijelovima Kanade, Kalifornije i Argentine. Potrebno je 15 godina kako bi drvo naraslo i počelo davati plodove. Prosječno drvo oraha daje plod 45 godina. Ne samo da orasi imaju dobar ukus, nego nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti. Grci su ih zvali Jupiterovim plodom, smatrajući orahe pogodnima i za bogove.

Čuva zdravlje srca

Redovno konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega-3 masnih kiselina koje se nalaze samo u biljkama i igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.

Alfa-linolenska kiselina štiti od upale krvnih sudova, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizuje krvni pritisak. Važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma.

Sprečava rak dojke i prostate

Orah sadrži velike količine antioksidanata i antiupalnih tvari, pa nije ni čudo da ima značajan učinak u sprječavanju raka. Neka istraživanja pokazuju da fitosteroli i antioksidansi u orahu mogu spriječiti rak dojke.

Štiti od dijabetesa

Mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju normalnog nivoa insulina u krvi. Istraživanje sprovedeno u Harvardskoj školi javnog zdravlja je utvrdilo da žene koje su konzumirale 30 grama oraha pet puta sedmično imale 30% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Poboljšava rad mozga

Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak. Manjak omega-3 masnih kiselina može negativno uticati na pravilno funkcionisanje mozga. Djeca s nedovoljnim unosom istih imaju poteškoće u ponašanju i učenju.

​Važna napomena
Pre bilo rukovanja sa mladim zelenim orasima, obavezno treba da stavite gumene rukavice da biste zaštitili ruke od veoma neuglednih braon fleka koje je jako teško kasnije skinuti. Poželjno je da zaštitite i odeću.

Kako se pravi liker od zelenih oraha

Kako napraviti liker od zelenih oraha? Ovo je najpoznatiji narodni recept za liker od mladih oraha, koji može da se dopuni sa ostalim sastojcima po ukusu (vanila, pomorandža itd.).

Liker od zelenih oraha – recept:

Neophodni sastojci

– 12 mladih zelenih oraha

– 400 g smeđeg šećera (ili meda po želji)

– po želji štapić vanile, cimeta, karanfilić, narandža i dr.

– 1 limun, iseći na komade

– 1 litar domaće rakije

Način pripreme:

Za liker od oraha treba oprati orahe i iseći ih na dva dela ili na četvrtine (zavisno od njihove veličine). Limun oprati i iseći ga na komade. Orahe i limune staviti u veću staklenu teglu od 3-5 l. Orasima i limunu treba zatim dodati šećer (ili med), začine po želji i domaću rakiju i dobro promešati da se šećer bolje rastvori, prenosi sadnja.com. Zatim zatvorite teglu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan pomalo promućkati, ali ne otvarati. Nakon 40 dana, procedite orahovac liker kroz gazu u drugu bocu, koju ćete čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Za šta je dobar liker od zelenih oraha kao lek

Liker od zelenih oraha kao lek i danas služi kao prva pomoć za mnoge koji imaju stomačne tegobe i kao prirodni lek za anemiju i jačanje krvi. Nezreli plodovi oraha, sa mekanom sredinom, predstavljaju pravo prirodno bogatstvo vitamina C i joda, tako da je orahovača rakija od pamtiveka bila korišćena za različite proizvode koji pomažu kod tegoba tiroidne žlezde, naročito u slučaju njne oslabljene funkcije- hipotiroidizma. Liker od zelenih oraha je jednako efikasan za olakšanje varenja, proliv, zatvor, gorušicu, nadimanje, grčeve u želucu i stomačne infekcije.

Doziranje:

Za prirodno lečenje štitne žlezde potrebno je piti 1 čašu likera od oraha dnevno, ujutru na prazan stomak.

U slučaju stomačnih problema i anemije, preporučena doza je 1 šolja ujutru i jedna uveče.