PRELIVI ZA SALATE, SALATE
Shutterstock, ilustracija
Hrana, salata, ručak, obrok, jelo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kečap se odavno već našao na spisku štetnih proizvoda, a majonez je loš za liniju, i pride se brzo kvari.

PROČITAJTE I:

 

Zato smo za vas pripremili 7 sjajnih recepata za sosove bez kečapa i majoneza, a najvažnije je da svi sardže prirodne sastojke! Ovi sosovi će dodati savršeno nov ukus u paletu vašeg čula ukusa!

7 sosova boljih od majoneza i kečapa:

PRELIVI ZA SALATE, SALATE

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Španski salsa sos

SASTOJCI

- 15 čeri paradajza

- 1 čen belog luka

- 20 g mladog luka

- 20 g mirođije

- 1 kašičica balzamika

- 1 kašika paradajz paste

- 1 kašika maslinovog ulja

- so i biber po ukusu

PRIPREMA

Oprati paradajz, mladi luk i mirođiju.U blender ubaciti paradajz, beli luk, mladi luk, mirođiju i usitniti sve sastojke da se dobije pasta.U tu smesu dodati balzamiko, paradajz pastu i maslinovo ulje. Posoliti i pobiberiti sos i presuti ga u posudu za sos.
Salsa je tradicionalni sos španske kuhinje. Liči na špansku čorbu, gaspaćo, u koju se još dodaju voda i krastavci.

Salata, kuvana jaja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Preliv za salatu

SASTOJCI

- 3 kašike maslinovog ulja

- 2 kašike balzamika

- 1 čen belog luka

- so i biber po ukusu

PRIPREMA

Usitniti čen belog luka. U malu činiju nasuti maslinovo ulje i balzamiko, pa dodati beli luk. Sve promešati. Dodati u sos soli i bibera po ukusu. Zatvoriti sos poklopcem i dobro promućkati.
Ovaj sos će biti divan dodatak za vašu omiljenu salatu.

Sos od mirođije

SASTOJCI

- 20 g mirođije

- 6 čenova belog luka

- 1 limun

- ½ kašičice limunove kore

- 100 ml maslinovog ulja

- soli po ukusu

PRIPREMA

Sitno naseckati mirođiju. Narendati koru limuna i iscediti sok iz limuna. Sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije žitka masa. Gotov sos presuti u teglu.
Može se dobiti prijatan ukus ako se sos doda na meso, ribu ili salatu sa svežim krastavcem.

PREPORUČUJEMO:

 

Tzatziki sos

SASTOJCI

- 2 čena belog luka

- 1 krastavac

- 125 ml gustog jogurta

- 1 kašika maslinovog ulja

- 1 kašika limunovog soka

- 20 g peršuna

PRIPREMA

Usitniti beli luk. Krastavac oljuštiti i izrendati, a potom ocediti. Sitno naseckati zelen. Pažljivo izmešati sve sastojke u maloj činiji.
U Grčkoj nijedna trpeza ne prolazi bez tzatziki sosa. Kada probate ovaj sos, zasigurno ćete se zaljubiti u njega! 

PRELIVI ZA SALATE, SALATE

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kiselo-slatki sos

SASTOJCI

- 4 kašike vode

- 1 kašičica kukuruznog brašna

- 2 kašike šećera

- 2 kašike sirćeta

- 1 kašika paradajz paste

- 1 kašika soja sosa

- 3 kašike soka od pomorandže

PRIPREMA

U maloj posudi ratvoriti kukuruzno brašno u ključaloj vodi. U šerpi pomešati šećer, sirće, paradajz pastu, soja sos i sok od pomorandže. Dodati u šerpu smesu od kukuruznog brašna i staviti na šporet. Kada proključa, skinuti sos sa šporeta. Sos se služi vruć.
Ovaj sos će da oživi slab ukus kuvanog mesa, a može da bude i odličan dodatak pečenom mesu.

Pesto sos

SASTOJCI

- 60 g bosiljka

- 2 čena belog luka

- 50 g parmezana

- 3 kašike pinjola

- 100 ml maslinovog ulja

- Soli po ukusu

PRIPREMA

Oprati i prosušiti bosiljak. Krupno narezati očišćen beli luk. Na mali tanjir narendati parmezan. U blender staviti sve sastojke: beli luk, bosiljak (cele stabljike), parmezan, pinjole, trećinu maslinovog ulja i prstohvat soli.

Umutiti pesto, postepeno dodavajući ostatak maslinovog ulja da bi se dobila potrebna konzistencija. Obratiti pažnju: gotov pesto mora da bude homogen.

U Italiji se pesto sos jede sa špagetama, punjenim knedlama, uz fetučini. Često se stavlja na svinjske šnicle, piletinu ili na ribu pre pečenja, a dodaje se i u razne salate sa morskim plodovima.

PRELIVI ZA SALATE, SALATE

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Sos od sira

SASTOJCI

- 200 g topljenog sira

- 10 ml zejtina

- 200 ml neutralne pavlake

- 3 kašike pinjola

- 50 g tvrdog sira

- začini po želji

PRIPREMA

Izrendati tvrdi sir. U maloj šerpi izmešati topljeni sir, zejtin i neutralnu pavlaku. Prokuvati ovu smesu na blagoj vatri do ključanja. Smanjiti vatru i dodati u sos tvrdi sir i začine po želji. Prokuvati još tri minuta i isključiti.
Nežni preliv sa sirom je jedan od omiljenih dodataka raznim jelima. On obogaćuje jelo novim, pikantnim notama.

SAVET

Izaberite sos u zavisnosti od toga šta ćete jesti. Na primer, uz jela slabog ukusa odlično ide sos intenzivnog ukusa, za kuvano meso najbolje je opredeliti se za kiselo-slatki, a za jela sa nežnim, nemasnim mesom pripremite bogat sos sa jakom aromom. 

Sočna piletina sa šampinjonima, okupiće vaše najmilije na subotnji ručak!

AUTOR: Stvarukusa/M.M. DATUM I VREME: 26.10.2019. 08:00 Lagani ručak koji se brzo sprema. Foto: Shutterstock, ilustracija Sastojci: 450 g šampinjona 1 glavica ljubičastog luka 500 g piletine 4-5 kašika ulja 1 kašika suvog začina 1/2 kašičice bibera 1/2 kašičice soli 1/2 kašičice peršuna 2 šolje vode 1 kašika brašna 100 ml neutralne pavlake 2 kašike kisele pavlake SUPA KOJA SE SLUŽI VEKOVIMA Tradicionalna čorba po receptu monaha sa Hilandara!

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić