Računar kao kreditna kartica
Shutterstock
Računar kao kreditna kartica

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Sosnivač Epla Stiv Voznijak pridružio se internet debati i optužbama da Eplova kreditna kartica diskriminiše korisnike.

PROČITAJTE I:

 

Poslednjih nekoliko dana izvesni broj korisnika kreditne kartice Apple Card objavio kako su primetili diskriminaciju kada je reč o odobravanju kreditnih limita. Naime, u SAD-u je uobičajeno da supružnici dele bankarske račune, imaju zajedničku imovinu, pa samim tim i isti kreditni rejting. Uprkos tome, gotovo po pravilu supruge su dobijale značajno manja kreditna odobrenja na ovoj kartici od svojih bračnih partnera.

Novac, devojka, briga, sreća, žena, računi

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

U nekim slučajevima razlike u odobrenim limitima bile su ogromne – čak do 20 puta veći limiti odobravani su u korist muškaraca.

 

Posle većeg broja prijava, od kojih je jedna došla i od samog suosnivača Epla, nadležne američke finansijske institucije pokrenule su istragu.

PREPORUČUJEMO:

 

Ukoliko se pokaže da su algoritmi koji obrađuju podatke o bonitetu korisnika i dodeljuju im limite diskriminisali žene, oni koji su izdali karticu, u ovom slučaju Goldman saks i Epl, naći će se u sukobu sa zakonom.

Eplova kartica, na tržište je lansirana ovog leta, a Epl na njoj zarađuje od kamata, ali s druge strane, vlasnicima daje i određene popuste na svoje uređaje.

Deca rođena u novembru imaju posebne karakteristike, nauka je dokazala!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 09.11.2019. 10:30 Srećni, visoki i dugovečni... Foto: Shutterstock Mesec našeg rođenja utiče na mnoge aspekte našeg života. Na našu ličnost, naše sposobnosti ali i na zdravlje. Ovde se ne radi o astrologiji, već činjenicama dokazanim statističkim studijama. Za vas rođene u novembru, evo šest stvari zbog kojih ste verovatno posebni: 1.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta