jovana joksimović
privatna arhiva
jovana joksimović

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Prof. dr Jagoda Jorga gostovala je u Jutarnjem programu Televizije K1 i zaprepastila voditeljku Jovanu Joksimović!

Doktorka je pričala o ishrani i crvenom mesu, kao i namirnici koja će ga uskoro zameniti kao kvalitetan i lako dostupan protein. Najpre se dotakla veštački napravljenih životinjskih proteina.

"Bilo je za očekivati, prepoznali smo genetsku šifru nekog organizma i možemo da je napravimo. Naravno, ne još uvek kompletna, kompleksna živa bića u celosti, već u nauci u hrani to je prisutno", rekla je ona, a onda šokirala!

"Lično mislim da su neke druge stvari vidljivije na horizontu kao zamena za velike životinje i njihovo meso, goveda i svinje, a to su insekti! Švajcarci već imaju u velikim lancima i robnim kućama prodaju burgera od insekata. To su skakavci i svilene bube, odlični izvori proteina", rekla je ona.

Zašto bi to neko kupio, začudila se voditeljka Jovana Joksimović.

"Kako ne bi, to su veoma kvalitetni izvori proteina, sadrže jednake aminokiseline kao živina ili govedina. Neki su masniji, neki manje masni, a jednako kvalitetni i ima ih u izobilju, ne kvare celu priču o ravnoteži prirodne sredine, a u mnogim zemljama to su osnovni izvori proteina. Neka tamo Indonezija ili slična zemlja, ostrva, imaju to kao normalni izvor proteina jer ne gaje domaće životinje", rekla je ona.

Izraz lica Jovane Joksimović bio je nezaboravan! I sama doktorka je rekla da nije probala insekte.

"Nisam do sada, probala bih, zašto ne, ja spadam u ljude koji su probali svašta. Suši ne volim, i još poneka jela", rekla je ona.

Komentari (1)

gio

12.03.2021 00:07

to sto voditeljka pravi grimase ne znaci da doktorka nije upravu za ovo sto je rekla, a pricala je o kvalitetu proteina ako se uporedi sa drugim i o tome da je odrzivije za prirodu, a nije rekla da je ukusno ili nije dakle ako je ukusno sto da ne ukoliko se neko ne gadi jer insekti vaze za ruzna i gadna bica, ali ako se ne gadi neko sto da ne, naravno morlo bi da se payi da to bude pod kontrolom tj da se zna koji insekti ulaze u ishranu ili npr u hamburger