žena, maka, zaposlena, posao, deca
shutterstock.com
žena, maka, zaposlena, posao, deca

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Mnogi su produkt višegodišnjih problema koji su konačno naišli na odgovarajuće rešenje, a pojedini su zapravo stvar slučajnosti. Ovu temu posvećujemo roditeljskim trendovima koji su imali svojih 5 minuta slave (i nažalost malo više), ali kojima smo srećom rekli zbogom. A budući da je roditeljstvo vrlo slikovita tema, nesumnjivo je da će uvek biti novih ali i prevaziđenih trendova kada je odgoj dece u pitanju.

PRVI TREND – OTKRIVANJE POLA DETETA
U proteklih skoro deset godina apsolutni trend svuda u svetu bio je otkrivanje pola deteta već u prvih nekoliko meseci njegovog postojanja u majčinom stomaku. Suvišno je zapravo i isticati kakve su sve reakcije bile kada su roditelji bili uvereni da čekaju devojčicu a dobili su dečaka, i obratno. Dakle nakon što su višestruka otkrivanja polova još nerođene dece pošla po zlu, većina roditelja je donela jednoglasnu odluku – ne želimo da znamo. Jer zapravo radost se krije u iščekivanju, a dete se voli kog god da je pola. Činjenica da vam je važan pol da biste sobu bebe uredili u plavoj ili roze boji, izgleda da ipak nije dovoljno važna nasuprot radosti da uopšte donosite na svet novi život.

DA LI SMATRATE DA SU NAŠA DECA PREZAŠTIĆENA?

 

DRUGI TREND – PLAŠENJE DECE

Babaroge, veštice, vukovi i druga stvorenja koja vrebaju ispod kreveta ili u ormaru, nekada su bila opšte prisutna kako bi navela decu da budu poslušna. Strah od toga da će se pojaviti neko od tih stvorenja ako odbiju da pojedu večeru, operu zube ili pospreme igračke, često je bio toliko velik da je deci predstavljao problem dok su spavala i u kasnijem životnom dobu. Slušajući savete psihologa veliki broj roditelja se otrgnuo od potrebe da plaši svoju decu. Efikasniji pristup je objašnjene detetu zbog čega je važno da uradi ono što roditelj od njega traži.

deca

Shutterstock

Foto: Shutterstock

TREĆI TREND – PREVIŠE BRIŽNO RODITELJSTVO

Previše brige o detetu je mač sa dve oštrice. Sa jedne strane nastojite da ono nikad ne padne, ne udari se, ne ogrebe se, ali mu istovremeno ne dozvoljavate da bude dete. Roditelji koji ne puštaju svoje dete da se igra u pesku, da se popne na drvo, da juri za mačkom i da pomazi pas, zapravo svoje dete sputavaju i ne dozvoljavaju mu da istraži svet oko sebe. Iako biti brižan roditelj zaista donosi mnoge dobrobiti detetu u smislu da uvek pazite da je dobro obučeno, naprahnjeno, da ima kvalitetan san, ako to odlazi u krajnost u kom ono nema priliku da sazna kakav ga svet čeka iza ugla, vi ga nikad na to nećete moći pripremiti.

PROČITAJTE JOŠ: