VELIKA PORODIČNA TRAGEDIJA Blizanci preminuli u razmaku od samo godinu i po dana, nesrećni roditelji otkrili novi princip po kojem će živeti
Foto: printscreen/facebook

Roditelji su preživeli noćnu moru nakon što su njihovi blizanci preminuli u razmaku od samo godinu i po dana. Početkom 2014. godine, porodica Deker je dobila identične blizance po imenu Set i Džoel, koji su se pridružili svom starijem bratu Natanijelu.

Naredne dve godine, prema rečima majke Natali, bile su intenzivne i naporne, ali i lepe i zabavne.

VELIKA PORODIČNA TRAGEDIJA Blizanci preminuli u razmaku od samo godinu i po dana, nesrećni roditelji otkrili novi princip po kojem će živeti

Foto: printscreen/facebook

 

"Uživali smo u svakom minutu sa tri dečaka u kući, uz sav smeh i buku, toliko su se voleli i zabavljali", rekla je ona u intervjuu za magazin People. Džoel je bio ekstrovertniji, a Set povučeniji i tihi, ali su braća uvek bila zajedno i imala su jaku vezu.

Blizancima je dijagnostikovana retka vrsta leukemije

Njihovi životi su se okrenuli naglavačke u decembru 2016. godine kada su lekari dijagnostikovali Setu retku vrstu leukemije. Tri meseca kasnije, roditelji su dobili još gore vesti. Džoel je imao istu vrstu leukemije.

"Kada se Set razboleo, znali smo da postoji velika verovatnoća da će se i Džoel razboleti, ali smo se nadali najboljem", rekla je Natali, objašnjavajući da su shvatili da nešto nije u redu kada su blizanci počeli da razvijaju male ljubičaste fleke na njihovim telima, za koje se kasnije ispostavilo da su petehije. Nakon što je drugom blizancu dijagnostifikovana dijagnoza, roditelji su se razišli i oboje su se posvetili brizi o deci dok su primali hemoterapiju u bolnici.

Telo jednog blizanca je počelo da otkazuje

Bez obzira na težinu bolesti, i Set i Džoel su zadržali snažan duh i hrabro se suočili sa bolešću i iscrpljujućim tretmanom. Nažalost, kako je vreme odmicalo, Džoelo je sve gore i gore i krajem juna 2017. primljen je na intenzivnu negu jer mu je telo počelo da otkazuje.

Tamo je proveo dve nedelje na održavanju života pre nego što su njegovi roditelji, u konsultaciji sa lekarima, odlučili da ga skinu sa respiratora. Tog dana Džoel je prebačen u privatni stan i cela porodica je došla da se oprosti od njega. Bolnica je pozvala i dečjeg psihologa da objasni njegovom starijem sinu Natanijelu šta se dešava i da mu bude prisutan kao podrška.

Ono što je zadivilo roditelje je smirenost sa kojom je Džoel sve podnosio. "Izgledao je veoma smiren. Uspeli smo da ga zagrlimo i popričamo sa njim i pozdravimo se. U tim poslednjim trenucima je izgledao kao da mu je sasvim udobno i da ga ništa ne boli, što nam je možda malo olakšalo sve zajedno", dodao je dečakov otac Vil.
Džoel je preminuo nekoliko sati kasnije, a svi su bili prisutni osim Seta, koji se užasno plašio zvukova aparata u jedinici intenzivne nege i nije želeo da bude tamo. "Ne znam kako smo posle toga uspeli da se potpuno ne raspadnemo", kaže Natali.

Najgore je tek sledilo

Verovatno zato što nismo imali izbora, sve vreme mislite da morate da budete jaki zarad porodice i druga dva sina“, dodaje shrvana majka. Ali najgore je tek sledilo. Posle Džoelove smrti, Setovo stanje je počelo da se popravlja i on je postajao sve aktivniji dok na redovnom pregledu lekari nisu utvrdili da mu je potrebna još jedna transplantacija od starijeg brata.

Ali transplantacija nije prošla dobro i Setov rak se vratio. Lekari su im objasnili da su šanse za oporavak skoro nikakve i nakon kraće rasprave, Vil i Natali su se dogovorili da odvedu Seta kući kako bi što više vremena proveli sa njim i olakšali mu poslednje dane.

Set je preminuo 10. maja 2019. godine, a vreme koje je usledilo nakon njegove smrti je period kojeg ne mogu ni da se setim. "Kada je Džoel umro, morali smo da se posvetimo Setu, a to nam je i dalje oduzimalo nešto vremena".

Nakon Setove smrti, suočili smo se sa prazninom u kojoj smo razmišljali samo o njima, a ne znam ni kako smo prebrodili taj period do danas“, ispričao je Vil i dodao da imaju dane kada im je lakše i dane kada jedva funkcija. Ono što ih sada muči je krivica sa kojom se nosi Natanijel koji je ubeđen da je njegova greška što mu koštana srž koju mu je Set nije pomogla.

Pored brige o Nathanielu, Deckerovi su se fokusirali na svoj rad u bolnici St. Baldrick's u kojoj pomažu u podizanju svesti o raku u detinjstvu i prikupljaju sredstva za pomoć porodicama pogođenim ovom tragedijom. Fondacija Heroji Džoel i Set do danas je prikupila oko 500 hiljada dolara.

Kada su najviše boleli, pokazali su veliku hrabrost

"Imamo pomešana osećanja", kaže Natali. "S jedne strane nam je drago što uspevamo da sačuvamo sećanje na njih i pomognemo drugima, a sa druge strane čini se da je svaki dan sve teži. Bili su lepi i puni ljubavi. Kada je najviše bolelo, pokazali su veliku hrabrost".

Koliko god im je ovo iskustvo bilo teško, Natali kaže da su sada otkrili novi princip po kojem će živeti i nositi se sa ovim strašnim gubitkom."Set i Džoel se nisu fokusirali na svoja ograničenja. Pokušavali su da pronađu male radosti u stvarima oko sebe koje su ih činile srećnim. Taj princip smo sada usvojili nas troje", zaključila je ona.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading