"MI SMO SKROMNA PORODICA, JA UVEK JEDEM POSLE DECE" Pismo doktora Đurića rasplakalo Srbiju, niko nije ostao ravnodušan
Foto: Printscreen/RTS

Psihoterapeut Vladimir Đurić koji na društvenim mrežama često objavljuje crtice iz svog profesionalnog života, objavio je priču koja je mnoge ganula. Jedna rečenica pacijenta koga je lečio od suicidalnih misli i depresije ga je potpuno slomila.

Statistike pokazuju da Srbi praktično duplo više od ostatka Evrope uzimaju antianksiolitike i antidepresive, u narodu poznatije kao lekovi za smirenje, što mnogo govori o psihičkom zdavlju naše nacije. Najčešći uzročnik ovakvih tegoba je teška finansijska situcija, tačnije  siromaštvo. Jedan od takvih primera je i pacijent koga je lečio dr Đurić dok je radio u klinici "Laza Lazarević". Njegovu objavu na mrežama u kojoj opisuje kako je jedan njihov razgovor uticao na njega, prenosimo u celosti. 

"Urezeo mi se taj osećaj... Još dok sam radio u 'Lazi' na intenzivnoj nezi kada mi je pacijent, muškarac srednjih godina primljen zbog težeg oblika depresivnosti i suicidalnih promišljanja, kroz zube prozborio: 'Znate, doktore, mi smo jedna skromna porodica. Ja jedem posle dece. Recite mi za koliko ću ja najranije moći da izađem. Znate, morao bih što pre da počnem da radim, da zaradim zbog njih'", napisao je na mrežama dr đurić i nastavio: 

"Čim mi je osećaj stegnutosti u grudima nekako popustio, pomislih kako baš u tom trenutku 'đavo' ili 'ko god' je odgovaran za svo ovo ludilo u kome živimo, uz osmeh, pićence zadovoljno upisuje jos jedan bod u svoju evidenciju. Folder 'slomljeni pristojni ljudi-psihijatrija'.

I dobih neko osećanje iskonskog prkosa i inata da još jedanput, još jednom normalcu pokažem koliko je on u stvari sjajan čovek, a ne obrnuto. I koliko je u zabludi 'da je on za sve kriv'. Da mu pomognem u procesu izlečenja i da mu objasnim da je njegova najveća slabost upravo prejaka savest. I kako još ima nade na sve moguće načine, da mu/nam bude bolje", zaključio je u objavi psihoterapeut. 

Komentari podrške, saosećanja i duboke tuge, samo su se nizali na mreži...

"Da, savest je najveća vrlina. Gordost je najveći greh. Mnogo je više gordih oko mene. Nadam se da su ovo pročitali".

"Doktore, opet ste uspeli da me rasplačete. Ovaj vaš tekst me vratio u dane kad je moja majka bila u teminalnoj fazi raka. Tamo negde među javom i snom dolazila je sebi i uvek zabrinuto pitala šta će danas ukućani da ručaju…", napisala je jedna korisnica.

"Ne dozvoliti "đavolu" da radi svoje i pomoci divnim ljudima koji imaju jaku savest, da koracaju ka ozdravljenju, je najplemenitiji izbor".

"Koliko je ovo divno i potresno u isto vreme", "Folder 'slomljeni pristojni ljudi'… Prejaka savest - najveća slabost. Hvala vam na ovim rečima. Uvek ima nade", komentarisali su korisnici mreža.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading