OD OCA DOBILA DEO NASLEDSTAVA, BRAĆA BESNA Majka na strani sinova, "ćerka će se dobro udati, njoj ne treba"
Foto: Youtube/Printscreen

U ne tako dalekoj prošlosti žene su, po zakonu i strogim patrijarhalnim porodičnim odnosima, bile isključene iz nasleđivanja imovine. Društvene okolnosti su se promenile, one danas mogu da odlučuju ko će da nasledi zemlju ili kuću, ali tradicionalni stereotipi su toliko duboko ukorenjeni da se svaka druga žena na ostavinskoj raspravi odriče svog dela nasledstva na koje ima pravo.

Posledica toga je da u selima one u mnogo manjem broju poseduju imovinu, pa se prema zvaničnim podacima svako četvrto poljoprivredno gazdinstvo "vodi" na ženu.

OD OCA DOBILA DEO NASLEDSTAVA, BRAĆA BESNA Majka na strani sinova,

Foto: Youtube/Printscreen

 

Dok mnogi upiru prstom na tradicionalno ponašanje kao narušavanje rodnih uloga i kršenje ravnopravnosti, pa još i drastičnije, kvalifikujući ovu pojavu kao zatucanost, pravnik iz Bogatića, advokat Radosav Šobić u takvim slučajevima prepoznaje prepoznaje prednosti, a ne diskriminaciju.

A neretko se se dešava da jedan od roditelja traži od kćerke da im "prepusti" nasledstvo iz dva razloga - jer se dobro udala ili zato što ima plaćeniji posao.

A upravo su oba razloga uticala da jedna majka upita kćerku da se odrekne nasleđa u korist dvojice braće. Ona je na Internetu pokušala da pronađe savet s obzirom na situaciju:

"Moj muž se razboleo kada je stariji sin završio srednju školu, a u to vreme kćerka je preuzela porodični posao. Zahvaljujući njoj on je uspeo da kasnije upiše i medicinu. A sada, šest godina kasnije, moja kćerka i dalje vodi posao, utrostručuje profit i svima pomaže. Međutim, problem je nastao kada je suprug u testamentu naveo da će veći deo imovine da pripadne kćerki. Tačnije, ona bi dobila 70 odsto od ukupnog nasledstva, a njena braća preostalih 30 odsto. Na kraju je u testamentu naveo da su svi bili obezbeđeni zahvaljujući njoj".

Žena je u objavi napisala kako se slaže da je njihova kćerka zanemarila svoje ambicije i život kako bi pomogla braći, ali takođe, ona će se uskoro udati za imućnog čoveka koji će brinuti o njoj, dok bi sinovi trebalo da sa svojim ženama ostanu u rođenoj kući.

OD OCA DOBILA DEO NASLEDSTAVA, BRAĆA BESNA Majka na strani sinova,

Foto: Youtube/Printscreen

 

Iako je pokušala da mužu promeni mišljenje, naišla je na negodovanje i nezainteresovanost. Ipak, jedino što joj je preostalo jeste da direktno upita kćerku da se odrekne nasledstva u korist braće. Stručnjaci su ovaj slučaj pokušali da objasne na dva načina:

"Postoji razlika između ravnomerne raspodele bogatstva, gde svako dete dobija podjednako i pravednog nasleđa, gde svako dete dobija ono što zaslužuje na osnovu okolnosti koje su se desile, kao u ovom slučaju".

Jasno je da je otac želeo da kćerki da veći deo nasledstva na osnovu ogromne žrtve i spremnosti da preuzme porodični posao, kao i pomoganja bratu da završi medicinski fakultet, što je on mnogo cenio. Međutim, majka smatra drugačije, a komentari koji su usledili ispod njene objave uglavnom su bili puni oštrih reči, poput:

"Vaša ćerka je odustala od fakulteta kako bi preuzela porodični posao. Kako je fer da je kaznite pod izgovorom da će se bogato udati?"

"Ona je preuzela odgovornost za braću i želite da je kaznite? Sram vas bilo."

"Više volite sinove od kćerke", glasio je još jedan komentar.

A šta vi mislite o ovome?

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading