ŠOKANTNA VEST IZ BRITANIJE "Ako se ovo dogodi, ja ću abdicirati"!  Kraljica spremna da napusti presto, a razlog je pretužan
Tanjug/Ap

Kraljica Elizabeta II je i dalje na tronu britanske monarhije. Ipak u poslednje vreme, ako ne često, a ono svakako češće nego inače se dešava da propusti neki važan događaj zbog zdravstvenih problema. Tada su i počele spekulacije da li će se kraljica možda povući, i tron ustupiti princu Čarlsu.

Ali zaista, šta bi bilo potrebno da kraljica Elizabeta II odustane od prestola?

U septembru 2021, biograf Metju Denison objavio je knjigu “Kraljica”, dubinski uvid u najdužu vladavinu u engleskoj istoriji, koju Elizabeta II planira da nastavi koliko god fizički bude bila u mogućnosti. Prema odlomku iz Denisonove knjige kraljica je nekoliko puta rekla da je jedino što može da je skine sa trona je njeno zdravlje. Jednom je rekla svojoj rođaki Margaret da nikada neće pomisliti da abdicira, “osim ako ne dobijem Alchajmerovu bolest ili doživim moždani udar“. A kada se kantarberijski nadbiskup Džordž Keri povukao sa svoje funkcije 2003. godine, ona mu je rekla, "to je nešto što ne mogu da uradim. Nastaviću do kraja."

Kraljica voli da kaže da je njena vlast nesebičan čin, usluga javnosti koja obožava i zaslužuje.

Podsećanja radi, Velika Britanija ima već unapred pripremljen plan za trenutak kada kraljica Elizabeta II umre. 

Najmanje 12 dana - između njene smrti, sahrane i dalje - Britanija će stati. Haos će koštati britansku ekonomiju milijarde funti izgubljenih zarada. Berze i banke će se verovatno zatvoriti. I sahrana i sledeće krunisanje postaće formalni državni praznici, svaki sa procenjenim ekonomskim udarom na bruto domaći proizvod od 1,2 do 6 milijardi funti, a da ne govorimo o organizacionim troškovima. Ali fokusiranje na finansijske poremećaje ne počinje da opisuje samu veličinu kraljičine smrti. Biće to događaj drugačiji od bilo čega što je Britanija videla od kraja Drugog svetskog rata. Biće za početak i nekih trivijalnih stvari, gotovo protokolarnih - Bi-Bi-Si će otkazati sve humoristične emisije. Princ Čarls će možda promeniti ime, a biće promenjene i reči državne himne. Britanski Komonvelt bi se čak mogao potpuno raspasti.

Smrt princeze Dajane i kraljice majke izazvala je talase javne žalosti i histerije. Ali smrt kraljice Elizabete II, zbog njene dugovečnosti i fundamentalnog mesta u vrhu britanskog društva, biće na potpuno novom nivou. Većina Britanaca jednostavno nikada nije upoznala život bez kraljice. Biće to čudno, neizvesno vreme.

Ono što će se dešavati u satima nakon kraljičine smrti, mnogo će zavisiti od načina njenog odlaska. Ako se očekuje smrt (recimo, od duge bolesti), onda će biti napravljeni detaljni planovi kako se ponašati, šta raditi i kada i kako to objaviti. Ovi planovi se već prave. Unutar Bakingemske palate, sve ono što se odnosi na kraljičinu smrt i kasniju sukcesiju nosi kodni naziv “Most“. Ali ako je smrt iznenadna ili neočekivana, vest bi mogla odmah izaći na neplaniran i nekontrolisan način. Ovo se dogodilo kada je princeza Dajana umrla nakon saobraćajne nesreće u Parizu 1997. U svakom slučaju, većina zaposlenih u palati i povezanim institucijama biće odmah poslata kući. Kraljevski dvor ima telefonsku liniju za osoblje za distribuciju vesti i uputstava zaposlenima u ovakvim prilikama. Ako se očekivala smrt kraljice, vest će se najpre proširiti glavnim TV kanalima. 

Svi BBC kanali će prekinuti program. Ostali nezavisni kanali neće biti u obavezi da prekinu svoj redovan program, ali gotovo sigurno hoće. Ako bi se njena smrt dogodila preko noći, to bi bilo objavljeno u 8 sati ujutro. BBC aktivno vežba za eventualnu smrt monarha kako ne bi bio uhvaćen nespreman.

Komentari (0)

Loading