ŠTA KAŽE MEDICINA, A ŠTA NARODNA VEROVANJA Da li makazama i četkama, čokoladom i mesom možemo uticati na pol deteta?
Foto: printscreen/tvprva

 

“Da li će biti bata ili seka?” pitanje je koje postavljaju svi budući roditelji, sa nestrpljenjem iščekujući da se upoznaju sa svojim mališanom. Odgovore na to koje sve metode za određivanje pola bebe u trudnoći postoje, možemo naći u narodu, ali i među naučnim tvrdnjama. 

"Ako želite da vaše dete bude dečak, da li treba da što više jedete puno crvenog mesa? Da bi dobili devojčicu, treba li da se prejedate puno povrća, čokoladom? A kog pola će biti dete ako vodite ljubav pod punim mesecom? Ovo su samo neki od saveta koje mogu čuti mladi parovi koji žele da odaberu da li će dobiti dečaka ili devojčicu.

Postoje i mnoga verovanja koja, navodno, mogu otkriti kog pola će biti dete dok još nije ni začeto.

Prema prstenu

Jedno od tih verovanja je i određivanje pola deteta prema prstenu.

Žena drži prsten privezan za dugačak konac iznad levog dlana, ukoliko se prsten kreće levo-desno, biće dečak, a ukoliko se vrti u krug u pitanju je devojčica.

Određivanje pola uz pomoć varjače i sekire

U neki slovenskim zemljama običaj je i da posle svadbe roditelji sakriju varjaču i sekiru, a mladenci ih traže. Ako su ujutru mladenci našli sekiru, dobiće dečaka, a ako su našli varjaču, dobiće devojčicu.

Da ova verovanja, ne postoje samo na našem podneblju, govori i japanska narodna mudrost koja za određivanje pola koristi brojke. Godine majke treba podeliti sa tri, a godine oca sa četiri. Ako veći ostatak bude kod oca dobićete dečaka, a ukoliko je veći kod majke, devojčicu.

Takođe postoje i saveti koji podsećaju na medicinske, a kojima se garantuje željeni rezultat. U Crnoj Gori se, na primer, i dalje se rađa više dečaka.
O tome šta kažu narodna verovanja a šta nauka, objašnjavaju ginekolog dr Vanja Milošević i Jasna Jojić, antropološkinja.

"Moj lični utisak je da danas žene više žele devojčice, a i očevi isto. Menja se ta sklonost, ka polu. Mirniji je život sa njima i uglavnom se manje brinu roditelji za devojčice nego za dečake. Verujem da se pretenduje ka devojčicama, mada su naravno ponosni i oni koji imaju sinove", rekla je Jasna.

Na pitanje da li su kod doktora dolazili i pitali ga li postoji način da dobijemo muško dete, stručnjak kaže:

"Da, ali mi nismo ti koji ispunjavamo želje u tom smislu. Najvažnije je da deca budu zdrava i to je prioritet. Što se tiče Crne Gore, razbiću iluziju - nauka kaže da na 100 devojčica se rodi 105 dečaka", rekao je dr Vanja.

"Vrlo je važno reći, postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, barem ne zvanično, a to je pitanje hromozoma. Muške polne ćelije su te koje prektično određuju pol deteta. Mnogo je važnije da se zna da postoje testovi kojima mogu da se ustanove degeneracije na hromozomima", kaže doktor Vanja.

"Još uvek postoji dosta prekida trudnoće, čak ilegalnih, kako čujem žene iz Crne Gore dolaze u Srbiju da bi uradile abortus, kad saznaju da nose žensko dete. Inače se rađa uvek više muškaraca, jer oni brže stradaju, zbog ratova i drugih okolnosti, ističe Jasna.

Maja Raičević iz Ccentra za ljudska prava u Podgorici, upozorava da se u Crnoj gori na 100 devojčica rađa 108 dečaka, a takav odnos polova ukazuje na veštački odabir pola,na šta su ukazale i Ujedinjene nacije

"Žene u našem regionu su generalno u neravnopravnom položaju, iako do 12 nedelje po zakonu nema doktor pravo da otkriju pol, ali se to retko poštuje.U ruralnim krajevima rodbina pritiska da žena mora da rodi naslednika. Možda je nekad ova praksa imala smisla, a danas to više nije slučaj, ali i dalje se favorizuje rađanje dečaka", objašnjava Maja. 

Svaki nasilni prekid trudnoće ima fizičke i psihičke posledice, kaže doktor. Izigravamo prirodu, prenatalni test svakoj ženi da bi dobili zdravu naciju.

Antropološkinja Jasna ne osporava vekovima staro iskustvo, kojima se “otkrivalo” da li je beba muško ili žensko.

"To je medicina pre medicine, pre pet, šest hiljada godina naši su preci imali nepisana pravila, kako začeti dečaka, kako devojčicu, šta posle venčanja treba da rade muškarac i žena da bi začeli devojčicu ili dečaka".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading