HOROR SERIJAL O VLAŠKOJ MAGIJI, PODIGAO SRBIJU NA NOGE Jezivi, mračni rituali, od orgija do Crne svadbe, uteruju strah u kosti, a ovo je prava istina
Promo

"Crna svadba" je serija o kojoj će se dosta pričati u narednim danima. Što zbog kvaliteta, odnosno kao što se nama dopala, postoje i oni koji nisu oduševljeni, što i zbog samog sadržaja koji je na momente bizaran i morbidan, a na momente vreo i škakljiv.

Sama tema običaja gde se spajaju sahrana i venčanje je već dovoljno morbidna i o njoj smo već pisali u više navrata. Čak postoje vesti da mnogi vlasi nisu zadovoljni kako se reprezentovani u seriji. Ljudi na internetu već počinju da istražiju i razvijaju serije šta je to katabaza, ta reč koju glumac Slavko Štimac uzvikuje pre nego što pokuša samoubistvo.

Crna svadba je najmračnija i najmorbidnija svetkovina u Srbiji, a možda i u svetu. Nastala među Vlasima, koji su i inače poznati po veoma čudnim obredima. Kao i kod velikog broja naroda, i kod Vlaha je veoma jak i velik kult smrti, možda čak i prevelik. To dovodi do toga da se mrtvima poklanja veća pažnja nego živima.

HOROR SERIJAL O VLAŠKOJ MAGIJI, PODIGAO SRBIJU NA NOGE Jezivi, mračni rituali, od orgija do Crne svadbe, uteruju strah u kosti, a ovo je prava istina

Promo

 

Uticaj svog kulta smrti su preneli i na ostale narode sa kojima su dolazili u kontakt, tako da se među Srbima sličan "o mrtvima sve najbolje i za sahranu iz slame da povadimo poslednje novce" način ponašanja zadržao do današnjih dana.

Međutim, sama Crna svadba zbog degutantnosti i jezivosti ni među samim Vlasima nije naročito popularna.

Sve se dešava oko mladog para verenika. Svadba je ugovorena i momak i devojka treba da uđu u bračnu zajednicu. Međutim, ako se pre svadbe nekome od njih dvoje nešto dogodi (odnosno, ako neko od njih umre) svadba se mora održati. Sam dan sahrane jednog od nesuđenih supružnika postaje i svadba. Prvo se pokojnik/pokojnica venčava kao da je i dalje među živima, a potom se obavlja služba upokojenja. Između te dve službe, onaj ko je preživeo od nesrećnih mladenaca se zaklinje na jednogodišnju vernost. Dakle, i pored toga što je jedno od njih dvoje upokojeno, oni su u braku godinu dana. Ako kojim slučajem onaj ko je živ učini preljubu, to se gleda kao da je prevaren živ bračni drug.

Sama sahrana se ispraćuje kao svadba, sa sve trubačima, svadbarskim kolom, hranom, pićem, mladom u venčanici ili mladoženjom u odelu. Iako je porodica preminule osobe u crnini, iako su svi u žalosti, sve ide onako kako je planirano.

Nema veće tuge za roditelje kada ih prerano napusti dete koje sa prelaskom na onaj svet, ostaje uskraćeno za neke od najavećih životnih radosti. U delu Srbije koji naseljavaju Vlasi, postoji jedan običaj kojime se tragično nastradaloj osobi omogućava da makar godinu dana "bude u braku", odnosno, roditelji i prijatelji mu pripremaju "crnu svadbu".

HOROR SERIJAL O VLAŠKOJ MAGIJI, PODIGAO SRBIJU NA NOGE Jezivi, mračni rituali, od orgija do Crne svadbe, uteruju strah u kosti, a ovo je prava istina

Promo

 

Jedan od retkih koji je pored porodice i prijatelja preminulog, imao priliku da prisustvuje ovom običaju koji se sporodično održava, još od vremena kada su Rimljani vladali, bio je i Aleksandar Repedžić, etnolog. Naime, on je 2004. godine nakon upisa na Filozofskom fakultetu na odeljenju za etnologiju i antropologiju, kao saradnik Muzeja u Majdanpeku prisustvuje događaju raskidanja crne svadbe koja se odigravala u mestu Rašanac.

Šta je crna svadba?

- Kada neko umre mlad, bilo da je muško ili žensko, ukoliko su nevenčani, a desi se da nastradaju, onda se, u zavisnosti od porodice do porodice, praktikuje običaj crne svadbe. Obično je vezan za područje Petrovca na Mlavi i Rabrova, Običaj se dešava jako dugo, ali i jako retko u praksi danas. Pre 2004. kada sam zabeležio taj događaj, kao saradnik muzeja u Majdanpeku zajedno sa muzejom u Požarevcu, crna svadba se poslednji put odigrala 1991. godine. Tako da je jako retko da neko održi taj običaj za svoje najmilije - započinje Repedžić.

Mladić koji je tragično nastradao u Borskom jezeru, "javio se" baki u snu, gde je ona videla njegovu svadbu. Tada je porodica odlučila da mu napravi svadbu i na ovom, zemaljskom svetu. Takođe, porodica je ta koja odlučuje da li će praviti crnu svadbu ili neće...

Nastavak teksta pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading