KAO U HORORU, ZALEĆU SE NA ŽENE I DECU: Učestali napadi vrana, lekari ne pamte toliko teške povrede
Foto: Screenshot YouTube

Prethodnih dana u našoj prestonici zabeleženo je nekoliko agresevnih napada vrana na sugrađane različitih uzrasta, koji su zbog straha od zadobijenih dubokih ogrebotina posetili lekara.

Slična situacija je i u hrvatskom glavnom gradu, gde su građani u ogromnom strahu sklonili decu iz parkova. Iako su ove vesti izazvale paniku među ljudima stručnjaci za ptice tvrde da nema potrebe za strahom jer do napada dolazi u naletu kada Vrana u stvari pokušava da zaštiti mladunče koje je ispalo iz legla.

One su krenule na prolaznike, a ova pojava sve je učestalija, posebno u maju i junu, navode stručnjaci.

Ovakvu neprijatnost doživela je nedavno Slavica (63) sa Vračara, kada ju je u hodu kod O.Š. Jovan Miodragović na Vračaru, iznenada „udarila“ u glavu ova opaka ptica a nakon toga odmah odletela.

"Prolazila sam trotoarom, pored škole, i u jednom trenutku sam osetila jak udarac u glavu. Prvo sam pomislila da me je udario neki prolaznik, ali sam se još više iznenadila kada sam videla da je to bila vrana", kaže Slavica.

Slavica dalje objašnjava da je nakon tog iznenadnog udarca, Vrana odmah odletela na obližnje drvo.

"Prijatelji sa kojima sam šetala, prvo su se nasmejali, a zatim su naglo promenili izraz lica videvši da mi mi krvari glava. Meni uopšte nije bilo smešno, i moram priznati da sam se baš uplašila",  kaže Slavica, i objašnjava da je ranu sama sanirala i očistila hidrogenom.

Slična situaciju podelio je i na tviter mreži jedan roditelj, čije je dete takođe iznenada udarila vrana u glavu, a da je zbog straha od posledica rane odveo dete u Urgentni Centar.

Na sreću rana nije bila duboka, tako da nije bilo potrebno ušivanje.

I u Zagrebu je poslednjih dana zabeleženo nekoliko napada vrana, a neki od ovih napada rezultirali su ozbiljnim povredama.
Grad Zagreb objavio je saopštenje o napadima vrana na ljude. Kažu da imaju sve veći broj izveštaja o tome.

Zbog povećanog broja prijava građana o „napadima“ vrana na ljude, Gradska uprava za poljoprivredu i šumarstvo napominje da ptice ulaze („napadaju“) ljude i životinje samo u izuzetnim situacijama kao što je kada su njihovi mladunci u gnezdu ugroženi, ili kada ispadnu iz gnezda“, pišu oni.“Ovo je prirodno ponašanje životinja, pa savetujemo građanima da dan-dva izbegavaju lokaciju gnezda dok ptica ne izleti iz gnezda“

Poslednjih dana zabeleženo je nekoliko napada vrana, a neki od ovih napada rezultirali su ozbiljnim povredama. Mirna Grčević je zbog napada vrane slomila nogu.

"Kljucala me je po glavi dok sam bio peške i nije odustajala. Još uvek sam se vozila biciklom, a klekla sam, pala i slomila nogu", opisala je ona za Dnevnik Nove TV.

I u poslednjih nedelju dana dogodile su se četiri traume nakon napada vrane.

"Sve četiri osobe su ženskog pola, mlađe, jedna maloletna, fraktura kolena, povreda kičmene moždine, povreda zgloba, uganuće skočnog zgloba" , rekao je Stipe Ćorluka, specijalista za ortopediju i traumatologiju.

Siva vrana napada da zaštiti mladunče

Stručnjaci za ptice kažu da se radi o sivoj vrani i da one ne napadaju ljude namerno već žele da odbrane svoje mladunče koje je ispalo iz gnezda.

– Vrane koje napadaju su sive vrane, i ti napadi dolaze tek nakon što ona upozori prolaznike svojim zvukom i pojavom da se udalje od tog mesta jer je se tu nalazi njeno gnezdo sa mladuncima koje želi da zaštiti – objašnjava Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije „BirdLife International“.

Ceo tekst pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading