Zaprepastićete se zašto, ustvari mlada baca bidermajer na venčanju!
Foto: Shutterstock

Svi znamo za običaj na venčanjima kada mlada baca svoj bidermajer u gomilu neudatih devojaka, koje se trude da uhvate svoju šansu za "srećan kraj". Prema narodnom verovanju, ona koja uhvati buket, sledeća se udaje. 

Poreklo tradicije mladinog nošenja buketa na dan venčanja potiče još iz antičkog doba. Cveće je tada bilo uobičajena dekoracija na rimskim venčanjima jer je simbolizovalo nove početke, vernost i plodnost.

U srednjem veku, umesto cveća je zastupljenije bilo bilje u buketima. Posebno kopar i biljka belog luka. Zapravo, tada se mislilo kako ovakvo bilje ima mogućnost zaštite od zlih duhova i loše sreće.

U doba kraljice Viktorije razmena cveća postala je posebno popularan način iskazivanja ljubavi. Upravo zbog toga je cveće zbog svoje romantične simboličnosti postalo povezano i s venčanjima. Ova tradicija nastavila se i do danas, a skoro je nemoguće naići na venčanje bez cveća.

 

Međutim, znate li da je ovaj običaj bacanja buketa, počeo da se sprovodi umesto jednog starog običaja koje mlade zasigurno nisu volele.

Naime, pre nekoliko stotina godina verovalo se da ako dodirnete mladu na venčanju, pratiće vas sreća, a ukoliko biste joj iscepali komad vela ili pak venčanice, bili biste pravi srećnik.

Kako se gosti ne bi otimali oko mlade, počeo je da se baca bidermajer, što je vrlo brzo bilo prihvaćeno, a ovaj običaj dodirivanja neveste ili cepanje venčanice, opravdano je otišao u zaborav.

Komentari (0)

Loading