Pedijatar dr Aneta Jovanović apeluje: Deca su nam sve gojaznija, a na roditeljima je da to isprave dok ne bude kasno
Foto: Shutterstock/Alo.rs/ Shutterstock

 

Prouzrokovano je neravnotežom između unosa i potrošnje energije, a rezultat je promena u načinu ishrane i načina života.

Kako se izračunava gojaznost kod deteta

Gojaznost kod dece se izračunava na osnovu merenja telesne mase i telesne visine i izračunavanja indeksa telesne mase (BMI). Izračunati BMI se unosi u grafikon rasta indeksa telesne mase specifičan za uzrast i pol deteta. Na gojaznost kod dece ukazuje BMI veći od 97. percentila.

Koji su uzroci

Gojaznost kod dece je rezultat više faktora - genetskih, uticaja okoline, način ishrane u porodici, nedostatak fizičke aktivnosti, psiholoških i drugih uticaja. Neaktivnost dece je povezana s povećanom upotrebom računara, video-igrica, gledanjem televizije, što zajedno sa smanjenom fizičkom aktivnošću utiče umnogome na pojavu gojaznosti kod dece. Takođe, povećan kalorijski unos i veće porcije hrane igraju veliku ulogu u nezdravim načinima ishrane.

Koje su posledice

Deca koja su gojazna u detinjstvu imaju 70 procenata veću verovatnoću da će biti gojazna i u odraslom dobu. Može biti praćeno posledicama na srce i krvne sudove, povećanim holesterolom, endokrinim poremećajima (dijabetes melitus tip 2), plućnim, ortopedskim i psihičkim problemima.

Kako se leči

Korekcijom načina ishrane i povećanjem fizičke aktivnosti, što treba da zaustavi dalje napredovanje u telesnoj masi.

Načini prevencije

Najbolji način prevencije su navike u ishrani od najranijeg detinjstva, počev od ishrane bebe majčinim mlekom, a nakon uvođenja nemlečne ishrane kod bebe smanjiti sadržaj polisaharida i šećera. Kod malog deteta sprečiti prekomerni unos masti i šećera, s optimalnim unosom proteina i veća zastupljenost hrane bogate vlaknima. Deci starijoj od dve godine se savetuje svakodnevna fizička aktivnost od 30 do 60 minuta, uz minimalan boravak uz televizor i kompjuter.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading