AKO STE IMALI KORONU I DALJE STE U OPASNOSTI Ova tri simptoma ukazuju na zgrušavanje krvi u telu
LookerStudio/ Shutterstock

Ljudi koji su se oporavili od korona virusa, a to je većina čovečanstva, često su u opasnosti od povećanog zgrušavanja krvi. Ovaj simptom se javlja čak i kada je covid odavno napustio telo, a stručnjaci su otkrili upozoravajuće simptome koji bi trebalo da vas podstaknu da proverite krv.

Znaci su posebno uočljivi kod starijih osoba, koji su istovremeno i ranjiviji kada je u pitanju razvoj teških posledica oporavka od korone.

Simptomi zgrušavanja krvi

Hematolog Svetlana Bičkova navela je simptome koji ukazuju na gustu krv kod starijih osoba. Prema njenim rečima, to može biti glavobolja i peckanje u prstima, kao i vrtoglavica. Ako osetite ove simptome, najbolje bi bilo da se uradi D-dimer kako bi se pokazalo da li je krv gušća nego što bi trebalo da bude i da li postoji razlog za zabrinutost. Laborantijski tehničari već mogu da vide da li ima problema pri vađenju krvi, jer će ona mnogo teže „proteći” kroz iglu.

Rizik od zgrušavanja krvi

A zašto je veća gustina krvi opasna po zdravlje, objašnjava hematolog. "Gusta krv je opasna jer usporava protok krvi. Time se remeti mikrocirkulacija u malim sudovima vitalnih organa, uključujući srce, mozak, bubrege i pluća. Zbog povećane gustine krvi može doći do tromboze, srčanog ili moždanog udara", rekla je doktorka Bičkova.

Kada se obratite lekaru, propisuje se koagulogram, koji pomaže u proceni zgrušavanja krvi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading