ZBOG OVOG SU DOMOVI ZDRAVLJA PUNI Doktor upozorio na problem koji zbunjuje Srbe, "ne uzimajte antibiotike"
Foto: Printscreen

Visoka telesna temperatura, čak i preko 39, glavobolja i mučnina su simptomi na koje se ovih dana žale najviše deca, ali i omladina, pa i odrasli. Reč je respiratornom virusu koji napada organe za disanje, otkrio je pedijatar dr Saša Milićević. Prema njegovim rečima, neretko se javlja i dijareja.

"Deca su prva na udaru ovog virusa, ali nisu pošteđeni ni odrasli, naročito oni koji rade u kolektivu jer se tu najlakše prenosi. Širi se kapljičnim putem, kroz priču, kijanje i kasnije rukovanje. Takođe, najviše kruži u vrtićima i školama, pa su zbog toga deca prva na udaru", rekao je dr Milićević za Kurir i dodao:

"Ovaj virus može da uhvati moždane ovojnice koje obuhvataju mozak i zato se javlja glavobolja. Može da napadne i sinuse, a neretko se javlja i dijareja", objasnio je dr Milićević i savetovao mirovanje. Kako je objasnio, simptomi mogu da traju od tri do pet dana. Ipak, postoji problem koji zbunjuje Srbe.

"Pored mirovanja treba uzimati lek za temperaturu, dosta tečnosti i vitamina, dok antibiotik ne treba davati. U suštini, organizam se sam izbori sa ovim komplikacijama. Problem nastaje zato što su simptomi gotovo identični kao kod alergija, a sezona je u toku. Jedino šta može da odvoji razliku respiratornig virusa od alegije je prisustvo temperature. Ipak, svakako je preporuka da se javite lekaru kako bi precizno ustanovio o čemu je reč, kako kod dece, tako i kod odraslih", objasnio je doktor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading