Brojne zdravstvene prednosti: Otkrijte za šta sve su leblebije dobre
Foto: Shutterstock

Osim jedinstvenog ukusa i arome, leblebije takođe imaju i dosta zdravstvenih koristi.

Evo nekih zdravstvenih koristi od leblebija:

Bogate vlaknima

Leblebije su bogate kako rastvorljivi, tako i nerastvorljivim vlaknima. Dok rastvorljiva vlakna pomažu da žuč bude pod kontrolom, nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i pomažu kod mršavljenja. Takođe, čine da se osećate sito duže vreme.

Izvor proteina

Mnogi vegetarijanci propuštaju proteine koji se mogu lako dobiti u hrani životinjskog porekla. Da biste izbegli ovo možete se opredeliti za obrok sa leblebijom i celim zrnom pšenice. Ovo je dobar izvor proteina bez dodatka kalorija i nezasićenih masti.

Bogat manganom

Mangan je mineral koji u telu pomaže u proizvodnji energije. Šolja leblebija dva ili tri puta nedeljno je dovoljna da bi napunili baterije za celu nedelju. Najbolji način je da ih jedete kao užinu ili da ih skuvate sa malo soli.

Izvor gvožđa

Leblebije su bogate sadržajem gvožđa i to je važan prirodni dodatak za žene koje imaju menstruaciju, laktaciju ili su trudne. Deca koja rastu takođe imaju koristi ako leblebiju uključite u njihovoj ishrani.

Regulišu nivo šećera

Rastvorljiva vlakna u leblebiji pomoći će da šećer u krvi bude pod kontrolom. Ako ste otporni na insulin ili imate dijabetes, leblebije su dobre i oni pružaju stalnu sporo goreću energiju.

Odlične za srce

Redovno uzimanje leblebija pomaže da snizite LDL ili loš holesterol u vašem telu. Visoki holesterol može izazvati moždani udar i srčane napade, a leblebije su prirodan način spuštanja lošeg holesterola u vašem telu. Leblebije takođe sadrže velike količine folne kiseline i magnezijuma koji su dobri za oči i povećan protok krvi.

Deluju kao antioksidansi

Leblebije smanjuju rizik od raka dojke, štite od osteoporoze i kod valunga u menopauzi. One nemaju jak ukus i mogu se koristiti za pripremanje bilo kog jela. Kuvanje postaje lakše ako ih potopite u vodu na nekoliko sati pre nego što ih pripremate.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading