IZBEGAVAJTE IH Ove 2 namirnice su "krive" za epidemiju dijabetesa u svetu
Foto: Stock/Foto: Pexels

Konzumiranje previše prerađenih proizvoda od pšenice i pirinča i crvenog mesa, zajedno sa jedenjem premalo celih žitarica, podstiče porast novih slučajeva dijabetesa tipa 2 širom sveta, prema novoj studiji koja modeluje podatke do 2018.

"Naša studija sugeriše da su ugljeni hidrati lošeg kvaliteta vodeći pokretač dijabetesa tipa 2 koji se može pripisati ishrani širom sveta", rekao je autor studije dr. Dariush Mozaffarian, profesor ishrane na Univerzitetu Tufts i profesor medicine na Medicinskom fakultetu Tufts u Bostonu.

Drugi ključni faktor: ljudi jedu previše crvenog i prerađenog mesa, poput slanine, kobasica, salama i slično, kaže studija.

Ta dva faktora - jedenje premalo celih žitarica i previše prerađenih žitarica i mesa - bili su glavni pokretači više od 14 miliona novih slučajeva dijabetesa tipa 2 u 2018, prema studiji objavljenoj u ponedeljak u časopisu Nature Medicine.

Studija je procenila da je 7 od 10 slučajeva dijabetesa tipa 2 širom sveta u 2018. bilo povezano sa lošim izborom hrane.

"Ova nova otkrića otkrivaju kritična područja za nacionalni i globalni fokus na poboljšanju ishrane i smanjenju razornog tereta dijabetesa", rekao je Mozaffarian, koji je i glavni urednik Tufts Health & Nutrition Letter.

Mozaffarian i njegov tim razvili su istraživački model dijetetskog unosa između 1990. i 2018. godine i primenili ga u 184 zemlje. U poređenju sa 1990, bilo je 8,6 miliona više slučajeva dijabetesa tipa 2 zbog loše ishrane u 2018, pokazalo je istraživanje.

Istraživači su otkrili da je previše nezdrave hrane veći pokretač dijabetesa tipa 2 na globalnom nivou nego nedovoljno zdrave hrane, posebno za muškarce u poređenju sa ženama, mlađe u poređenju sa starijim odraslim osobama i među urbanim u poređenju sa ruralnim stanovništvom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading