NAUČNICI OTKRIVAJU Trudnice koje imaju jutarnje mučnine rađaju inteligentniju decu
Foto: Shutterstock

Žene koje tokom trudnoće često povraćaju i imaju mučninu, navodno rađaju inteligentniju decu, pokazalo je istraživanje. Kanadski naučnici su otkrili da mame koje pate od teške jutarnje mučnine tokom trudnoće, uključujući hiperemezu gravidarum od koje je patila Kejt Midlton, imaju tendenciju da imaju decu sa visokim koeficijentom inteligencije, izveštava Practical Parenting.

Ova revolucionarna studija obuhvatila je 121 dete uzrasta od tri do sedam godina čije su majke tokom trudnoće patile od teške jutarnje mučnine. Stručnjaci su bili zaista iznenađeni onim što su otkrili. Naime, deca čije su majke imale češće i intenzivnije mučnine tokom trudnoće pokazala su mnogo bolje rezultate na testovima inteligencije, pamćenja i jezičkih veština.


Mučnina u proseku pogađa do 80 odsto trudnica. I dok kod većine žena ovi neprijatni simptomi prolaze posle prvih 12 nedelja, kod nekih mogu da potraju do trećeg tromesečja, pa čak i do kraja trudnoće. Istraživači veruju da hormoni trudnoće povezani sa jutarnjom mučninom imaju pozitivne efekte na razvoj mozga fetusa.

"Ovi nalazi ukazuju na to da mučnina i povraćanje u trudnoći nisu u potpunosti štetni i da zapravo mogu blagotvorno da poboljšaju dugoročni mentalni razvoj dece", rekla je za Reuters Health vodeći istraživač Irena Nulman.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading