NI ISHRANA, NI FIZIČKA AKTIVNOST Naučnici otkrili tri ključe stvari koji utiču na dugovečnost
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kažu da je tajna dugovečnosti zdrava ishrana. Nebrojeno puta smo imali prilike da čujemo savete stogodišnjaka među kojima se mnogi od njih nisu libili da priznaju da nisu čitavog života konzumirali zdrave namirnice. Pojedini su govorili da im je najviše doprinela čokolada, drugi da su pilo vino, ali jedno je sigurno - svi bismo voleli da znamo u čemu je štos.

Prema saznanjima iz studije koja se sprovedena na 28.000 ispitanika, životni vek ne produžava ishrana, a ni fizička aktivnost. Odgovor je mnogo jednostavniji, a reč je o redovnoj društvenoj interakciji. Da li samo jedan telefonski poziv ili odlazak na kafu sa dragom osobom može da produži vek starijih osoba? Istraživanje objavljeno u "Journal of Epidemiology & Community Health" podelilo je učesnike na grupe - ljude koji su se družili svaki dan, jednom nedeljno, jednom mesečno, povremeno i nikada. Rezultati su pokazali da što je društvena aktivnost češća, veća je i verovatnoća da ćemo živeti duže.

Rezultati o "odloženoj smrti" iznenadili su i same naučnike - za 42 odsto je odložena kod onih koji su se povremeno družili, za 48 kod onih koji su to činili jednom mesečno. Za neverovatnih 110 odsto produžen je vek onima koji su to činili bar jednom nedeljno i svaki dan.

"Iako je povezanost između učestalosti društvene aktivnosti i ukupnog životnog veka smanjena nakon prilagođavanja sociodemografskim faktorima, socioekonomskom statusu, zdravom ponašanju i nekoliko bolesti, i dalje je ostala statistički značajna, što ukazuje da je učestvovanje u društvenim aktivnostima samo po sebi važan faktor za ukupni životni vek starijih ljudi", rekli su naučnici.

Ove teme dotakla se i Suzan Pinker koja je na prezentaciji prošle godine istakla da su ključ dužeg životnog veka interpersonalni odnosi i konekcija sa ljudima, ističući i da je sama iznenađena. Na vrhu liste, kao tri najvažnija razloga koji utiču na dugovečnost su:

  • društvena integracija
  • odricanje nikotina
  • bliski odnosi (podrška u vidu pozajmice, odlaska kod lekara i drugih važnih životnih situacija)
  • "Sa koliko ljudi razgovarate? Ovo se odnosi i na dublje i površinije odnose. Kada govorimo o društvenoj integraciji ne misli se samo na jake i emotivne veze, već i na svakodnevicu i na neobavezne razgovore koje vodite sa prodavcima u radnji. Društvene interakcije su najvažniji faktor za dug i kvalitetan život", zaključila je Suzan Pinker.

    PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

    Komentari (0)

    Loading