borovnice
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nedavno objavljena studija u časopisu Nutrients, i prva koja je ispitivala efekte divljih borovnica na sagorevanje masti tokom vežbanja kod neprofesionalnih sportista, pokazuje da bobice potpomažu proces sagorevanja masti. Istraživanje je obuhvatilo 11 zdravih aerobno obučenih muškaraca, koji su se pridržavali određenog režima ishrane – morali su svakog dana da pojedu 25 grama zamrznutih sušenih divljih borovnica, što je ekvivalentno jednoj šolji sirovog voća. Bobice su konzumirali dve nedelje, tokom kojih su svakodnevno, u laboratorijskim uslovima vežbali na biciklu 40 minuta. Kako bi uporedili rezultate analize, istraživači su sakupljali urin i krv pre i posle vožnje bicikla, kao i uzorke krvi svakih 10 minuta tokom treninga.

Rezultati su pokazali da su učesnici ispitivanja sagoreli znatno više masti nakon konzumiranja divljih borovnica. Na primer, stopa sagorevanja masti porasla je za 19,7, 43,2 i 31,1 procenat na 20, 30 i 40 minuta nakon vožnje biciklom. Sve u svemu, istraživanje je dokazalo da konzumiranje šolje divljih borovnica dnevno, tokom dve nedelje povećava sposobnost sagorevanja masti tokom vežbanja umerenog intenziteta, poput vožnje bicikla.

Iako ubrzava sagorevanje masti, divlje borovnice takođe smanjuju upotrebu ugljenih hidrata. Sagorevanje više masti uz korišćenje manje ugljenih hidrata veoma je značajno za sportiste, objašnjava profesorka kineziologije Taylor Bloedon sa California Polytechnic State University Humboldt, glavni istraživač studije. Divlje borovnice smanjuju i unos ugljenih hidrata. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading