BILJKA "BESMRTNOSTI" Ruski naučnici otkrili sastojak koji može da uspori starenje
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Naučnici sa Baltičkog federalnog univerziteta „Imanuel Kant“ otkrili su nova korisna svojstva biljke Tanacetum vulgare (vratić) među kojima su smanjenje učestalosti mutacija ćelija, poboljšanje apsorpcije kiseonika, antioksidativno, antimikrobno i kardioprotektivno dejstvo. Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Farmasiutiks“.

Naziv biljke Tanacetum vulgare L. (vratić) potiče od grčke reči athanasia – „besmrtnost“. Vratić se često koristi kao sastojak u balzamima, kozmetici, bojama, insekticidima ili prirodnim konzervansima. Biljka raste u Rusiji, Severnoj Koreji, Japanu, Severnoj Evropi, Kini i Severnoj Americi.

Kako navode naučnici, u zavisnosti od mesta rasta menja se i sadržaj mikroelemenata u biljci. Na primer, eterično ulje vratića iz baltičkog regiona ima raznovrstan sastav – sadrži 15 različitih komponenti.

Pomaže kod migrene

Majčinski vratić (Tanacetum parthenium - Feverfew) je višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), čiji nadzemni deo predstavlja bogat izvor aktivnih sastojaka: partenolida. Prema WHO monografiji i PDR for Herbal Medicines upotreba herbe majčinskog vratića je klinički dokazana u slučajevima prevencije migrene. Vratić sprečava da naglo sužavanje krvnih sudova usled kojeg nastaje napad migrene.
Iako tačan uzrok migrene nije poznat, mnogi lekari smatraju da ona nastaje kada se krvni sudovi u glavi stisnu, a zatim naglo prošire.
Vratić smanjuje učestalost migrene za 24 odsto.
Kada migrenozni napad počne, terapija, odnosno lečenje je uglavnom bezuspešno. Međutim profilaksom, preventivom, može se smanjiti intenzitet i učestalost migrenoznih napada.
Za delotvornost vratića u terapiji zaslužni su materije - seskviterpenski laktoni. Vratić smanjuje intenzitet migrenoznih napada, produžava intervale između dva napada i sprečava povraćanje, ali ne utiče na dužinu trajanja napada. Svima koji pate od migrene savetuje se da žvaću sveže listiće ove biljke, mada je potrebno biti obazriv, jer to može izazvati ranice u ustima kod osetljivih ljudi. Najbezbednije je uzimati kapsule sa ekstraktom svežeg lista vratića. Vratić se ne preporučuje trudnicama, jer može izazvati pobačaj. Takođe, preporučuje se da se posle dvadesetak dana upotrebe vratića napravi pauza od nekoliko dana.

Za potrebe istraživanja naučnici su sakupljali vratić u Kalinjingradskoj oblasti, zatim su ga sušili u prirodnim uslovima i izvršili ekstrakciju. Za određivanje korisnih supstanci korišćena je metoda tečne hromatografije nakon čega su u laboratorijskim uslovima procenjena njihova svojstva.

Kako se pokazalo, biološki aktivne supstance iz vratića mogu uticati na mutagene ćelije, pomoći u smanjenju hipoksije ćelija, a takođe ispoljavaju opšte antioksidativne, antimikrobne i kardioprotektivne efekte.

Prema rečima naučnika, to znači da se vratić može koristiti za pravljenje novih geroprotektivnih proizvoda (onih koji imaju efekat podmlađivanja) koji su predviđeni za održavanje vitalnosti i dug život, piše Sputnjik.

„Smatramo da je vratić perspektivna biljka kada je reč o proizvodima za podmlađivanje zahvaljujući otkrivenim korisnim svojstvima koje poseduje“, rekao je rukovodilac laboratorije za mikrobiologiju i biotehnologiju univerziteta Stanislav Suhih.

Rezultati studije će omogućiti proizvodnju konkretnih proizvoda na bazi biljke vratić za prehrambenu, kozmetičku i druge industrije. Pored toga, stručnjaci sa Baltičkog federalnog univerziteta planiraju da proučavaju Tanacetum vulgare L. iz drugih regiona kako bi otkrili da li i one imaju ista svojstva kao i baltički vratić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading