SVE VIŠE SRBA SEDATIVE ZAMENJUJU OVOM PILULOM Nije potreban lekarski recept, ne stvara zavisnost, a evo šta kažu farmaceuti

ALO.RS | Žena 30.03.2023 10:08

Tablete melatonina postaju kod nas sve popularnije jer su relativno nov preparat na domaćem tržištu, a i poslednjih godina se dosta radi na tome da se iz upotrebe izbace ozbiljni lekovi kao što su sedativi ili hipnotici

Foto: Stock/Foto: Pexels

Studija objavljena prošle godine u medicinskom časopisu JAMA otkrila je da su Amerikanci do 2018. uzimali više nego dvostruko veću količinu melatonina nego deceniju ranije, a kako je kod nas melatonin relativno nov preparat na tržištu, dosta je neinformisanih korisnika koji, takođe, lako posežu za ovim tabletama ne obazirući se na štetne efekte do kojih može doći u slučaju da se prekorači propisana doza.

Melaton je nešto što naš organizam sam stvara, pa tablete melatonina ne mogu biti štetne ako se ne uzimaju u pravilnoj dozi. Kod nas na tržištu melatonin dolazi u dozi od 1 miligrama što je najniža doza koja uopšte može da deluje, dok su na zapadu te doze znatno veće, pogotovo u SAD gde je to stvar kulture. Tamo se piju tablete od 5 i 10 miligrama”, objašnjava magistar farmacije Aleksandra Dimitrijević koja upozorava da, u slučaju da se propisana doza prekorači i ako se melatonin koristi bez jasne ideje zašto, jer on prvenstveno služi da uvede u san, tada može postati štetan po zdravlje. Takođe, kako ističe, uvek postoji i opasnost od alergijske reakcije.

Kada je u pitanju stvaranje zavisnosti, farmaceut kaže da bi tablete melatonina morale da se koriste u velikoj dozi i velikoj količini da bi dovele do zavisnosti, kao i da bi morale da se uzimaju duži vremenski period.

Tablete melatonina postaju kod nas sve popularnije jer su relativno nov preparat na domaćem tržištu, a i poslednjih godina se dosta radi na tome da se iz upotrebe izbace ozbiljni lekovi kao što su sedativi ili hipnotici, registrovani lekovi koji stvaraju zavisnost i imaju puno negativnih efekata, a ne mogu se dobiti bez recepta. Nasuprot tome, tablete melatonina su lako dostupne i prodaju se kao suplement”, kaže Dimitrijević i dodaje da se uglavnom mlađi i novi korisnici lekova opredeljuju za tablete melatonina želeći da izbegnu upotrebu sedativa.

S druge strane, naša sagovornica kaže da u slučaju da korisnici sedativa odluče da pređu na tablete melatonina, u najvećem broju slučajeva, to neće dati efekta jer korisnici ozbiljnih lekova jako teško mogu da se prebace na prirodne lekove.

Može sniziti nivo energije i raspoloženja

Osobe koje imaju poremećaje u raspoloženju poput depresije mogu osetiti pogoršanje simptoma ako uzimaju melatonin pre spavanja. On, naime, može uticati na snižavanje nivoa energije jer opušta telo i priprema ga za san.

S druge strane, neki stručnjaci kažu da se taj učinak može ublažiti uzimanjem vitamina D koji prirodno popravlja raspoloženje.

Teško pogađa starije osobe

Starije osobe će pre razviti nuspojave, a najčešće se radi o ošamućenosti i letargiji. Američka akademija medicine spavanja 2015. izdala je preporuku starijima koji pate od demencije da ne uzimaju melatonin.

Ako ga uzmete previše, može imati kontraefekat

Zvuči ironično, ali prevelika količina melatonina suprotno utiče na san. Može dovesti do stanja budnosti što je suprotno od onoga što se pokušava postići, piše Eat This.

Expand player
Pogledajte više