POREMEĆAJ U ISHRANI SU ČEŠĆI KOD ŽENA Jedu bez osećaja gladi, a gojaznost i naduti stomak su neminovni
Instagram

Poremećaji u ishrani je psihijatrijski poremećaji, a najčešći među njima su anoreksija i bulimija nervoza, upozorava psihijatar i psihoterapeut Marija Đurović za K1 TV.

"Postoje i neki drugi atipični oblici ovih poremećaja ili neki drugi oblici bolesti kao što su prejedanje praćeno psihičkim smetnjama, povraćanje praćeno psihičkim smetnjama ili neki drugi nespecifikovani poremećaji, kao što je sindrom noćnog jedenja", navodi Đurović.

Prejedanje, objašnjava, podrazumeva uzimanje hrane bez osećaja gladi.

"Na primer, ako se oseća tužno, uznemireno, napušteno. Tako da je velika razlika između normalne gladi i emocionalnog prejedanja ili gladi. Bulimija nervoza ima neke elemente tog prejedanja i karakteriše je žudnja za hranom i impulsivnost u smislu da osoba u tom trenutku mora da pojede veću količinu hrane. Smatra se da čak do 15.000 kalorija osoba može unese u bulimičnim napadaima", navela je ona i dodala da je nekada prate i fizički simptomi poput nadutosti stomaka, ali sa druge strane i osećaj krivice i stida.

"Kod osoba sa bulimija nervozom iz toga razloga se dešava da osoba povraća. Kod atipične bulimije nema povraćanja i ona vodi ka gojaznosti ", objašnjava dr Đurović i dodaje da anoreksija može pojavi i sa 10 godina.

"Anoreksija se najčešće javlja u periodu rane adolescencije. To je najčešće prediod između 12. i 14. godine. Bulimija se javlja nešto kasnije u periodu srednje i kasnije adolsecencije što znači u periodu od 15, 16, 20 godina. I ovo nisu bolesti isključivo ženske populacije, negde od pet do 10 procenata obolelih od ove bolesti su muškarci", dodaje ona.

Takođe, klinička slika i kod muškaraca i kod žena ista i objašnjava da je razlika samo u prognozi, odnosno da istraživanja pokazuju da se muškarci za kraće vreme oporave.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading