OVO VOĆE POJEDITE PRE DORUČKA Čisti organizam od otrova i rešava veliki zdravstveni problem
unsplash.com

Jedna studija koja je uključivala odrasle osobe sa hroničnim zatvorom pokazala je da su nakon mesec dana konzumiranja dva kivija dnevno imali 23 odsto manje problema sa 15-satnim smanjenjem vremena varenja. Tačnije, funkcija njihovih creva se poboljšala dvostruko.

Doktor je podsetio da imate zatvor ili zatvor kada praznite creva manje od tri puta nedeljno.

Ovaj problem je čest i smatra se da oko 42 miliona ljudi širom sveta pati od njega, i da se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Da biste izbegli zatvor, veoma je važno da vaša ishrana bude uravnotežena i raznovrsna.

Sve blagodeti kivija

Kivi je izuzetno koristan za naše telo, jer sadrži veliku količinu različitih vitamina, poput vitamina C, vitamina K, vitamina E, B3 i B5, ali je i izvor minerala, poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma, nadmašujući čak i banane u potonjem.

Jača imunitet

Zahvaljujući količini vitamina B9, odnosno folne kiseline, i vitamina C, ili askorbinske kiseline, ovo voće jača koštanu srž, stvarajući tako povećanje proizvodnje crvenih belih krvnih zrnaca, koji stvaraju antitela i grade imuno sistem.

Saveznik u borbi sa anemijom

Zbog obilja vitamina B9 i C, kivi ima sposobnost povećanja apsorpcije gvožđa, što ga čini veoma korisnim za prevenciju anemije.

Odličan prirodni antioksidans

Među brojnim prednostima kivija je činjenica da ovo voće obezbeđuje sjajna antioksidativna svojstva, koja igraju ključnu ulogu u zaštiti naših ćelija od raznih oštećenja.

Pospešuje proizvodnju kolagena

Takođe, zbog visoke prisutnosti vitamina C, kivi pomaže u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih izlaganjem suncu i zagađenju, opušta i pročišćava kožu, te smanjuje bore, sprečava prerano starenje i poboljšava opšte zdravlje kože. Nadalje, zahvaljujući vitaminu C, ovo voće igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, pridonoseći zdravlju noktiju, kose i kostiju.

Zaštita od UV zraka

Zahvaljujući prisutnosti luteina, koji ima sposobnost upijanja kraćih svetlosnih talasa, poput plave svetlosti i UV zraka, kivi pomaže obrani naše kože od sunčevih zraka.

Podstiče cirkulaciju krvi

Zahvaljujući prisutnosti vitamina K i omega-3 masne kiseline, kivi ima svojstvo razređivanja krvi, smanjujući mogućnost stvaranja ugrušaka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading