DOKTORI PROPISIVALI LEKOVE ZA MRŠAVLJENJE Umesto dijabetičarima "Ozempik" davali onima koje žele na lak način da izgube kilograme
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Navala za naizgled brzim, ali i rizičnim načinom mršavljenja je toliko velika da je Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO) morao je da sprovede kontrolu izdavanja tog leka.

"Lek Ozempik je registrovan u Srbiji isključivo za lečenje dijabetesa, koji se o trošku Fonda izdaje osiguranim licima. Ovaj lek se propisuje na osnovu mišljenja lekara specijalista interne medicine ili endokrinologije, kad nivo šećera nije regulisan dosadašnjom terapijom",  kaže Gorana Pešić iz RFZO.

"RFZO je sproveo kontrolu propisivanja leka Ozempik u Domovima zdravlja na nivou cele Srbije. Od ukupno 73 do sada organizovane kontrole, u 46 zdravstvenih ustanova su konstatovane nepravilnosti i to propisivanje leka mimo uslova pod kojima se plaća iz RFZO, kao i propisivanja veće količine od uobičajene za mesec dana. Kontrole su i dalje u toku, a mi ćemo kod tih Domova zdravlja pokrenuti postupak za naknadu štete", dodala je Gorana Pešić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading