Iako dve trećine populacije ima tegobe zbog nogu, prečesto ih zanemaruje: Fizioretrapeut objašnjava šta da radite
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Međutim, kada hodamo, stopala trpe opterećenje dva do tri puta veće od telesne težine, a pri trčanju čak četiri do deset puta, ističe Olivera Popović, fizioterapeut iz Ordinacija Master Physical. Ako se ovom doda i neudobna ili neodgovarajuća obuća, nije ni čudo što u određenom periodu života 70 odsto ljudi ima tegobe u ovom delu tela.

Tegobe koje se mogu javiti su ravni tabani, deformiteti prstiju, deformiteti zglobova, najčešće zgloba palca, pa se javljaju čukljevi (halux valgus), urasli nokti i Mortonov neurom koji dovodi do bola i trnjenja u stopalu. Može doći do upale tetiva, njihovog  zadebljanja,  zapaljenja plantarne fascije, do skraćenja Ahilove tetive ili do pojave petnog trna.

Ukoliko su problemi  dugotrajni, a hod i oslonac na stopalo neadekvatni, mogu se razviti osteoartritis, degenerativni procesi u zglobovima, odnosno hrskavici. Javiće se problemi i u kolenima, kukovima ili kičmenom stubu, u vidu bola, ukočenja, pojava artroze, neuralgije, lošeg držanja tela u vidu skolioza, kifoza, lordoza.

Zato je nega stopala i adekvatna obuća od ogromnog značaja. Preporuka je da se mišićna snaga održava, radeći jednostavne, nezahtevne vežbe: skupljanje i širenje prstiju; hod na prstima i petama; hod na bočnim, spoljnim ivicama stopala; hod po neravnom, neoštrom  tlu (kamenčići, trava…). Uvežbavati ravnotežu na jednoj i obe noge. Ukoliko je potrebno, izradite i korektivne uloške.

Uvek birajte obuću koja ne steže stopalo, bez špica, odgovarajuće dužine, po mogućstvu od prirodnih materijala, udobne, ravne ili sa potpeticom do pet centimetara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading