Prevencija pre svega: Kako da sprečite pojavu bolnih hemoroida?
Foto: Shutterstock

Da biste izbegli pojavu bolnih hemoroida postoji nekoliko načina na koje možete direktno uticati, pokušajte sledeće.

Labava i pamučna odeća

Zamena uske odeće od poliestera sa pamukom (posebno pamučnim vešom) može vam pomoći u održavanju analnog područja i čistim i suvim. To potencijalno može smanjiti simptome. Izbegavajte korišćenje mirisnih deterdženata ili omekšivača tkanine kako biste smanjili iritaciju.

Vežbajte

Umerena aerobna vežba, kao što je brzo hodanje 20-30 minuta dnevno, može pomoći u stimulisanju funkcije creva. Joga takođe može biti jedno od rešenja za vas.

Unosite više tečnosti

Tečnost je veoma važna kod bolnih hemoroida, ali se ovde najviše misli na vodu. Voda treba da bude na vašem dnevnom nivou i do 2l na dan.

Ako nemate naviku da pijete vodu, onda se potrudite da držite bokal na stolu, na vidnom mestu. Najbolje rešenje je ako ste u mogućnosti da to bude izvorska voda.

Umirujuće maramice

Korišćenje toalet papira nakon pražnjenja može pogoršati postojeće bolne hemoroide. Vlažne maramice pomažu vam da ostanete čisti bez izazivanja dalje iritacije. Za dodatnu prednost, možete pronaći maramice sa umirujućim, anti-hemoroidalnim sastojcima, poput hamamilisa ili aloe vere.

Pobrinite se da maramice koje odaberete nemaju alkohol, parfem ili druge iritante u njima. Ove stvari mogu pogoršati simptome umesto da ih ublaže.

Adekvatna nega

Adekvatna nega podrazumeva obavezno pranje nakon pražnjenja creva. Ukoliko su se već pojavili spoljašnji i bolni hemoroidi onda budite prilično nežni tokom pranja jer i sam mali, najmanji dodir na samu izraslinu može izazvati još veći bol.

Posebno pranje se naglašava kod bolnih hemoroida koji krvare.

I za kraj, način života i promene u ishrani, najbolji su način za sprečavanje pojave bolnih hemoroida. Ukoliko ste fizički aktivni i imate zdravu ishranu, to vam može pomoći kod održavanja pravilnog rada creva.

Jedite puno hrane bogate vlaknima (posebno iz biljaka) i pijte puno vode da bi se probavni proces pravilno kretao i sprečili zatvor. Redovna vežba i izbegavanje sedenja duže vreme može takođe sprečiti pojavu bolnih hemoroide.

Najefikasniji način da se izbegne zatvor je odlazak u WC kada prvi put osetite potrebu. Ukoliko odlažete svoj odlazak u WC, to čini stolicu “jačom” kada napokon odete.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading