KRČE VAM CREVA I KAD STE SITI Nutricionista otkriva na šta nas stomak upozorava
Foto: Youtube/Printscreen

Krčanje creva se uglavnom vezuje za osećaj da ste gladni. Kada znate da niste jeli ceo dan, krčanje se javlja kao odbrambeni mehanizam želuca i našeg organizma.

Ako se ova prirodna pojava događa nakon jela, znači da se hrana vari ili da vazduh i tečnost prolaze kroz creva. Zvukovi znače da dolazi do kontrakcije mišića, čiji je cilj usmeravanje hrane prema izlaznom otvoru.

Nutricionistkinja Branka Mirković otkrila je za Informer da krčanje creva može da bude znak određenih tegoba. "Creva imaju svoje zvuke i krčanje. Režanje u stomaku se dešava tokom varenja u tankom i debelom crevu. Creva su šuplja i zvuci često podsećaju na vodu koja prolazi kroz cevi", rekla je Branka i dodala da nisu svi zvukovi bezazleni.

"Najčešće je povezano sa kretanjem hrane i tečnosti kroz creva, ali i vazduha. Zvuke delimo na normalne, hiperaktivne i hipoaktivne. Hipoaktivni zvuci ukazuju da je crevna aktivnost usporena, a hiperaktivni da je povećana aktivnost creva", rekla je Branka i navela kada se nadimanje javlja:

  • Ako jedete mnogo različite hrane tokom obroka
  • Kod hrane koja je jako začinjena i masna
  • Reakcija na intoleranciju na neku vrstu namirnica, gluten, laktozu, neki emulgator ili aditiv koji se nalazi u industrijski obrađenim namnicama
  • Učestale i jake tegobe mogu da budu posledica ili najava ozbiljnijih problema sa crevima i digestivnim traktom
  • Češće se javlja kod žena tokom ciklusa

Ukoliko želite da umirite tegobe nadimanja, ovo je hrana koja može da vam pomogne:

  • Pomorandža, bogata je vodom i vlaknima
  • Jogurt, posebno sa probiotičkom kulturom, koji umirujuće deluje na creva
  • Čaj od đumbira i nane koji umiruju nadimanje stomaka
  • Bademi, ali ne više od 10 komada jer smanjuje stomačnu kiselinu
  • Cimet kao dodatak u razne čajeve i hranu
  • Šargarepa, krompir, bela testenina, kinoa, proso
  • Piletina
  • Kuvana ovsena kaša
  • Kuvani pirinač
  • Jaja

Ako vam creva često krče, ovo je hrana koju treba da izbegavate:

  • Hranu prženu u dubokoj masnoći
  • Industrijske soseve, prelive i dresinge
  • Industrijski obrađenu hranu
  • Gazirana pića
  • Suhomesnate proizvode koji su jako začinjeni i jako fermentisane sireve
  • Razne grickalice, masna peciva, slana i slatka
  • Sirovu neobrađenu ili grubo obrađenu hranu
  • Prevelik unos hrane sa jakim vlaknima

Ukoliko se tegobe nastave, obratite se gastroenterologu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading